Is vitamine D nou echt nodig?


Vandaag was het een echte lentedag. Ik heb de hele middag met de Muppets in de tuin gezeten, genietend van het heerlijke zonnetje. Een vriendinnetje van mij kwam ook nog eens gezellig langs met haar dochter, dus al met al een topdag

Terwijl wij onze dochters aan het bewonderen waren, die eindeloos van de glijbaan afgingen, kwam het gesprek op vitamine D. Zo met die zo’n krijgen de kinderen meer dan genoeg binnen, maar die andere maanden dus niet. Mijn vriendinnetje overweegt te stoppen met de druppels als haar dochter twee wordt. Ik was daar wel een beetje verbaasd over, want ik had begrepen dat kinderen tot vier jaar toch extra vitamine D moesten krijgen. Of is elke dag buiten spelen in de lente en zomer voldoende om de voorraad vitamientjes in het lichaam op peil te houden. Daar moest ik meer over weten, dus zocht ik het verder uit

Allereerst zocht ik op de noodzaak van de vitamine D. Dit is wat ik toen bij het advies van de Gezondheidsraad vond:

Vitamine D is samen met calcium van belang voor sterke botten. Een tekort aan vitamine D gaat eveneens gepaard met spierzwakte en spierkrampen. Ernstig gebrek leidt bij kinderen en ouderen tot zwakke en pijnlijke botten.

Een goede dosis vitamientjes blijkt dus stiekem wel erg belangrijk te zijn. Maar dan is het de vraag waarom supplementen nodig zijn. Hebben onze kinderen echt een te lage vitamine D inname?

Een onvoldoende vitamine D-status komt onder alle lagen van de Nederlandse bevolking voor. Het percentage is daarbij hoger aan het einde van de winter dan aan het einde van de zomer. De percentages voor vrouwen die zwanger zijn gelden waarschijnlijk ook voor vrouwen die borstvoeding geven. Kinderen tot 4 jaar die geen opvolgmelk of een vitamine D-supplement (circa 4 procent van eenjarigen en 12 procent van anderhalfjarigen) gebruiken, hebben eveneens een te lage vitamine D-inname.

Zoals ik het las is het dus echt gewoon zo dat er een tekort is als je je kind geen druppels of pillen vitamine D geeft. Waarom zou je het dan niet gewoon geven aan je kind?

Als argument vernam ik dat kinderen gewoon buiten moeten spelen en het uit het daglicht moeten halen. Daar kon ik mij best in vinden. Helaas is dat volgens de Gezondheidsraad niet meer voldoende, omdat onze zomers zo matig zijn geweest de afgelopen jaren. En wees nou eerlijk, we zitten gewoon meer binnen dan vroeger. De kinderen al helemaal.

Dus ja, ik concludeer dat het toch verstandig is om vitamine D te blijven geven aan je kind totdat deze vier is. Een tekort heeft een negatief effect op de botten en het lijkt mij dat, juist in de jonge jaren, een goede bottenontwikkeling van groot belang is. Bovendien, hoeveel moeite is het nou om je kind dagelijks wat druppeltjes te geven? Er moet toch ook elke dag tandengepoetst worden? Dan maak je de druppels gewoon onderdeel van het avondritueel.

Dit is het overigens de conclusie van de Gezondheidsraad:

De commissie is van mening dat de huidige aanbevolen niveaus voor extra vitamine D voor bepaalde groepen te laag zijn. De commissie vindt het wenselijk dat dagelijks 10 microgram vitamine D extra wordt gebruikt door:

  • kinderen tot 4 jaar;
  • personen van 4 tot 50 (vrouwen) of 70 (mannen) jaar die een donkere huidskleur hebben of onvoldoende buitenkomen;
  • vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen;
  • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven;
  • personen vanaf 50 (vrouwen) of 70 (mannen) jaar die een lichte huidskleur hebben en voldoende buitenkomen

De vitamine D potjes zullen in ons huis dus voorlopig nog aanwezig zijn. En bij jou?

 

Facebook Comments