Geld blijft een puntje waar we ons ongemakkelijk over kunnen voelen. Zeker als het gaat om hoeveel je iemand betaald. We willen de oppas niet onder doen, maar ook niet te veel geven. In deze blog geven we je aantal tips om het uurtarief van je oppas te bepalen.

Het is lastig om zomaar een bedrag te noemen. Elke oppas is natuurlijk anders en heeft andere kwaliteiten. Uit onderzoek van Sitly blijkt dat Nederlandse ouders de oppas gemiddeld €7,40 betalen. Het uurtarief dat bij jouw oppas past is vast te stellen aan de hand van een aantal factoren.

De oppas

We beginnen bij de oppas zelf en dan vooral haar leeftijd. Dit is het startpunt van het oppastarief. Kijk even in de tabel van het minimumuurloon van de Rijksoverheid. Voor een 15-jarige is het minimumuurloon namelijk €2,99 voor een werkweek van 38 uur. Voor een 20-jarige is dit €7,95. Dat is een groot verschil.

Naast leeftijd kijken we naar de ervaring van de oppas. Heb je een oppas die twee jaar ervaring heeft in het oppassen op haar nichtjes en neefjes, of een oppas met een EHBO diploma, een pedagogisch diploma en vijf jaar ervaring in het oppassen op kleine kinderen? Dan is het logisch dat je de ervaren oppas meer geeft voor de kennis die ze al heeft.

De kinderen

Ook jouw kinderen spelen mee in het bepalen van het oppastarief. Een gezin met drie kinderen van 5, 3 en 1 jaar oud vergt iets meer energie dan een 8-jarige die al een hoop dingen zelf kan. Vergeet dus niet dat meer kinderen lastiger te handelen kunnen zijn, vooral als ze nog jong zijn. 

De werkzaamheden

Welke werkzaamheden zal jouw oppas gaan doen? Haalt ze de kinderen uit school, brengt ze de kinderen naar de zwemles en zorgt ze ook voor een gezonde maaltijd in de avond? Dan is het logisch dat ze daar iets meer voor krijgt dan als ze alleen een avondje komt oppassen. Sommige ouders kiezen ervoor om de oppas minder te betalen als de kinderen in bed liggen. Het is aan jou om te kijken of je dit ook wil doen.

Soms is het handig om met de oppas af te spreken dat klusjes extra zijn. Komt ze er aan toe om te stofzuigen, een wasje te draaien of de vaatwasser in en uit te ruimen? Dan krijgt ze wat extra bovenop haar uurtarief.

De regio

Waar je woont kan ook een belangrijke rol spelen in het bepalen van het uurtarief. Een oppas in Amsterdam(of een andere drukke stad) is schaars dus kan je wat meer bieden. Woon je buiten de stad en moet de oppas ver reizen, dan kan je reiskostenvergoeding aanbieden. Vraag en aanbod is belangrijk om in gedachten te houden.

Hoe reken je?

Je hebt nu een hoop informatie gekregen over waar je allemaal aan moet denken. Maar hoe bereken je dat allemaal? We hebben het onderstaande schema als richtlijn voor je opgesteld. 

Het is een samenwerking

Zorg dat je het uurtarief bespreekt met je oppas om na te gaan of zij hier ook mee eens is. Zo voorkom je dat één van jullie ontevreden is en er mee stopt. Dat zou natuurlijk jammer zijn!