Over een paar maanden is het voor ons weer zover. Ons jaarcontract bij de energieleverancier loopt dan weer op zijn einde. Het wordt dus weer tijd voor ons om uit te zoeken naar welk bedrijf we zullen gaan overstappen, want bij je energieleverancier blijven is gewoon zonde van het geld. Manlief heeft namelijk jaren geleden ontdekt dat als je elk jaar van energieleverancier wisselt je enorm veel geld kan besparen. Dit komt doordat de meeste energieleveranciers werken met een eenmalige welkomstkorting. Deze loopt al snel op tot meer dan € 200 euro! Het enige wat je hoeft te doen is één jaar energie af te nemen. Na dat jaar kan je dan overstappen naar een andere energiemaatschappij om daar ook weer gebruik te kunnen maken van een welkomstkorting.

Wij kiezen voor duurzaam!

Maar hoe weet je nou naar welke energieleverancier je jaarlijks moest overstappen? De keuze is namelijk enorm en elk hebben ze hun eigen aanbiedingen. Je kan ze allemaal stuk voor stuk vragen om een offerte of iets dergelijks, maar persoonlijk zou ik daar geen zin in of tijd voor hebben. Dan is zo’n welkomstaanbieding niet zo interessant meer, want tijd is immer ook geld. Wij kijken tegenwoordig liever naar het duurzame aspect van een energieleverancier. Zo kiezen wij alleen nog maar voor duurzame stroom.

Groene versus grijze stroom

Groene stroom is duurzaam en wordt opgewekt uit windenergie en energie van de zon. Het grote verschil met grijze stroom is dat deze uit natuurlijke bronnen komt en niet uit fossiele brandstof. Om die reden is groene energie beter voor het milieu. Zonne-energie is duurzaam en wordt gewonnen uit zonnepanelen. Bij fossiele brandstof komt veel Co2 vrij en daarom is grijze stroom een stuk minder vriendelijk voor het milieu. Grijze stroom komt uit een bron van vervuilde kolen en kerncentrales en stoot zo een 2000KG Co2 per jaar uit. 

Onze overweging

Groene energie heeft wel een aantal kwaliteitseisen waaraan het moet voldoen. Zo moet groene energie zijn opgewerkt uit nieuwe installaties en uit wind, waterkracht of zonnen energie. Als aan alle criteria is voldaan krijgt het product een Milieukeur label. Soms betalen we dan wel iets meer dan anders, maar dat hebben wij ervoor over. Zoals ik al vaker heb verkondigd, proberen wij beetje bij beetje bij te dragen aan een beter klimaat. Ons nageslacht verdient immers ook een goed leven. Met de kleine dingen kan je al een verschil maken. Zo ook dus door het afnemen van groene stroom. En dat kan ook gewoon tegen een aantrekkelijk tarief. Dus mocht je willen overstappen dit jaar, denk dan vooral aan duurzaamheid dit keer.