Manlief en ik hebben de gewoonte om tegen het einde van elk jaar onze uitgaven nog eens goed onder de loep te nemen en waar kan te bezuinigen. Ook verzekeringen zijn uitgaven waar we dan nog eens kritisch naar kijken. Zijn deze nog wel zo nodig of kunnen we het ergens anders goedkoper afsluiten? Afgelopen december hadden we voor het eerst onze vraagtekens gezet bij onze reisverzekering en de noodzaak ervan. We verwachtten namelijk niet nog vaak op vakantie te gaan en al die jaren dat we al premie betalen, hebben we er (gelukkig) nooit gebruik van hoeven te maken. Mocht er iets gebeuren konden we het toch ook wel zelf oplossen? Na een weekje Gardameer denk ik daar totaal anders over.

Je kan niet alles voorkomen

Ook al ben je nog zo goed voorbereid op vakantie gegaan en ook al ben je mondig genoeg je duidelijk te maken in een vreemde taal, dan nog kan blinde paniek of onvoldoende kennis je machteloos laten voelen op het moment surprème. Manlief en ik zijn beiden hoog opgeleid, maar op de avond dat onze peuter zo naar viel was het fijn om even te sparren met de artsen alarmcentrale van de reisverzekering Centraal Beheer. Rond een uur of elf die avond heeft manlief met ze overleg gehad of die nacht nog naar het ziekenhuis afgereden moest worden of pas de dag daarna.  Ook konden zij ons vertellen naar welk ziekenhuis (naam en straat) wij toe konden gaan en welke wij beter konden vermijden. In Italië zijn niet alle ziekenhuizen even goed namelijk en wij spreken gewoon geen Italiaans, dus het even navragen was ook geen optie. Alle praktische zaken werden ter plekke voor ons uitgezocht en wij konden naar het plaatselijke ziekenhuis in Peschiera. Dit scheelde ons een hoop stress en tijd, waardoor we de complete aandacht aan onze peuter konden geven.

Lees ook: Een lang reis met schoolgaande kinderen

De reisverzekering hielp enorm

De volgende dag hebben we de dag doorgebracht in het ziekenhuis wat ons aangeraden was. Helaas bleek het onderbeentje van de peuter inderdaad gebroken. Inmiddels was manlief alweer druk aan het mailen met de reisverzekering. Alle gegevens konden uitgewisseld worden en aan het einde van de dag was alles qua zorg volledig geregeld. Aangezien we eerder naar huis moesten, zullen er nog wat formulieren ingevuld moeten worden en krijgen we wellicht nog een deel van de reis vergoed. Maar wat waren we blij met het overleg dat we al konden voeren!

Helaas heeft een beenbreuk ons weer moeten doen beseffen hoe belangrijk een goede reisverzekering is. Het is niet alleen voor verdwenen bagage of pech onderweg, maar juist ook voor als je aangewezen bent op andere instanties zoals ziekenhuizen. Bij de artsenalarmcentrale hebben ze een immens bestand met informatie over allerlei zorginstanties over de hele wereld. Als het om zorg gaat wil je toch het beste van het beste, maar bezit je die informatie ook zelf? Nee! Op vakantie gaan zonder reisverzekering is dus gewoon absoluut niet verstandig! Je weet nooit wat er gebeurd…. Maak het jezelf nog gemakkelijker en neem gewoon een doorlopende reisverzekering.