Roken, drinken, filet américain, softijs… pas als je het niet meer mag, realiseer je je hoeveel je ervan houdt. Het lijkt wel of alles wat lekker is, verboden is in de zwangerschap.

Een lekker avondje uit eten bestaat voor mij toch wel uit een carpaccio als voorgerecht, een medium biefstuk als hoofdgerecht en een toetje met een lekker likeurtje erbij. Om van dat biertje en sigaretje maar niet te spreken. Toen ik zwanger was, vond ik uit eten gaan dus een stuk minder leuk!

Ik moet zeggen dat mijn lichaam me in de eerste weken wel meehielp. Koffie kreeg ik niet weg en de geur van bier kon ik niet verdragen. Zo was het wel vol te houden. Pas na een week of 16 wilde ik gedachteloos een biertje uit de koelkast pakken. Nee! Mocht niet!

Best jammer, vond ik. Er zijn genoeg mensen die zeggen dat het zonder drank ook gezellig kan zijn, ik hoorde daar niet bij. Ik vond het maar saai om niets te drinken. Mijn vriend vond het trouwens ideaal, kon ik elke keer terug rijden van feestjes. Helaas werd ik het steeds snel zat op feestjes waar iedereen zat was: ik werd moe en wilde naar bed. Maar vooral werd ik gek van de dronken mensen. Die blijken vervelend als je zelf nuchter bent! Ze gaan op je tenen staan, schreeuwen in je oor (met consumptie) en stinken. Een eye-opener.

Etentjes bleken nog lastiger: tien jaar geleden werd er in restaurants nog weinig rekening gehouden met voedselintoleranties, en ook niet met zwangere vrouwen. Zo kreeg ik een keer bij een familiediner achtereenvolgens rauwe vis, rauwe biefstuk en rauwe ham. Aan een alternatief was eigenlijk niet gedacht. Uit frustratie ben ik daarna een extra groot menu bij de McDonalds gaan eten.

Nu kan ik er alleen maar om lachen. Die negen maanden gaan heus voorbij, en het is voor een goed doel. Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo erg om geen alcohol te drinken, en hield ik dat ook vol in de jaren dat ik borstvoeding gaf. En gelukkig kon de kraamverzorgster heerlijke biefstuk bakken!

Ik ben Lisette, 32 jaar en moeder van drie kinderen. Voor MeervanMir beschrijf ik een aantal zaken die mij opvielen tijdens mijn eerste zwangerschap, tien jaar geleden. Omdat ik in die tijd studeerde voor verloskundige was ik mijn eigen proefkonijn ;). Je kunt meer van mij lezen op mijn eigen blog: www.lisetteschrijft.nl