Wie herinnert het zich niet? Speeleten voor in de kinderkeuken. De groenten en fruitjes zitten met klittenband aan elkaar en snijd je los met een plastic mesje. Simpel, maar toch effectief: de garantie voor urenlang vermaak! Al het eten in de vrolijke kleuren die we gewend zijn. Met speeleten zet je kind het ‘lekkerste’ gerecht op tafel. In deze blog geef ik vier redenen waarom speeleten perfect speelgoed is. 

1.      Leer je kind dat groenten leuk zijn opeen laagdrempelige manier

Kinderen en groenten… Soms problematisch. De wetenschap geeft er zelfs een naam aan: het spinazie-syndroom! Het spinazie-syndroom treedt op zodra iets er groen of educatief uitziet. Kinderen vinden het dan niet aantrekkelijk. Het is daarom ook lastig om kinderen een educatief spel te laten spelen of groenten te laten eten. ‘Fop’ je kind door te laten zien dat groenten juist superleuk kunnen zijn! Speeleten is hiervoor ideaal.

2.      Kinderen verzamelen graag kinderkeukenaccessoires 

Als kinderen ongeveer een jaar of zes oud zijn, behoort verzamelen tot een van hun grootste hobby’s. Hoe meer accessoires in hun eigen keukentje, hoe beter. In eerste instantie vinden ze de hoeveelheid leuk. Als ze wat ouder zijn dan categoriseren ze hun verzamelingen. Als een speelkeuken verschillende kastjes heeft, kunnen ze daar hun hele verzameling in kwijt!

3.      Houten speelkeuken die net echt is 

De fijne motoriek van kinderen verbetert steeds meer naarmate ze ouder worden. Als kinderen circa acht jaar oud zijn, is helpen in de grote-mensen-keuken heel interessant. Zo leer je je je kind steeds meer over groenten en alle bijbehorende handelingen. Het hebben van een houten speelkeuken, lijkt zo veel mogelijk op de ‘echte’ keuken. Je kindje kan oefenen in de speelkeuken en onder begeleiding helpen in de echte keuken. Een win-win situatie!

4.      De speelkeuken is langer leuk met gedetailleerde accessoires 

Babyspeelgoed moet‘hufter-proof’ zijn; grove vormen en zachte randen zorgen ervoor dat ze zich niet per ongeluk bezeren. Als kinderen wat ouder zijn, gaan ze steeds meerwaarde hechten aan details. Zoals eerder gezegd, vinden kinderen van zes het leuk om te verzamelen. Als ze ongeveer acht zijn, categoriseren ze hun verzameling. Hoe meer details het speeleten heeft, hoe leuker het is om ze in te delen in categorieën. Een speelkeuken blijft dus langer leuk door de accessoires die je er aan toevoegt. Met de accessoires blijft je speelkeuken dus een goede investering.

Als kinderen vier jaar zijn, is de aanschaf van een kinderkeuken een goed idee. Ze vinden het dan leuk om rollenspellen te spelen. Deze spelletjes maak je levendiger door de toevoeging van keukenspeelgoed. Zo verrijk je de fantasie van je kind. Door speeleten is de speelkeuken zo lang mogelijk leuk en kom je je kind tegemoet in zijn of haar hobby’s. Geef dus een speelkeuken met verschillende accessoires cadeau aan je kind voor zijn of haar verjaardag! Of kijk eens bij het Janod Atelier.