We worden een dagje ouder, dat is goed te merken. Ik kan inmiddels al bijna niet meer bukken zonder daarbij een kreunend geluidje te maken. De hypochonder in mij lijkt ook steeds meer input te krijgen. Alhoewel ik het meeste gewoon probeer te negeren. Mijzelf ervan overtuigend dat we gewoon het eeuwige leven hebben. Maar op sommige momenten is het vergankelijke behoorlijke aanwezig en kan ik niet om de confrontatie heen. Bijvoorbeeld toen mijn moeder borstkanker bleek te hebben. Het besef dat mijn lieve mama ooit er niet meer zal zijn, kwam hard binnen. Maar zoals ze zelf zegt: “ik heb een mooi en lang leven geleid.” Dat maakt wel het verschil.

Jong verdriet

Een paar dagen terug vertelde mijn zusje, dat een vriendinnetje van haar de laatste fase van haar leven bereikt had. Waar ze een paar weken geleden nog wilde strijden tegen de kanker in haar lichaam, lag ze inmiddels in een hospice. Een vrouw, vele jaren jonger dan ik, met kleine kinderen. Dat soort berichten raken mij altijd enorm. Vooral vanwege de kinderen. Gaan ze hun moeder wel herinneren of wordt het vooral het ziektebed dat ze bij zal blijven? Hoeveel blijvende herinneringen kan je maken in een kinderleventje? Deze betreffende moeder wist wat haar te wachten stond en heeft nog mooie momenten gecreëerd met haar kroost. Maar het kan ook anders verlopen.

Ontzorgen

Soms overkomt het een gezin, dat een ouder onverwacht weg valt. Ik kan me niet voorstellen wat voor een verdriet je dan doorheen moet gaan. En dan moet je ook nog eens een begrafenis of crematie regelen! Iets waar je je niet op voorbereid had. Tenzij je een uitvaartverzekering had natuurlijk, want uiteindelijk scheelt dat toch een hoop gedoe. In ieder geval op het financiële vlak dan. Want hoe vaak gebeurt het wel niet, dat de kosten voor de uitvaart niet op te brengen zijn? Je verwacht natuurlijk ook niet dat je partner op jonge leeftijd overlijden zal. Eigenlijk weet je nooit wat het leven je gaat brengen. Dus je kan meer beter voorbereid zijn op alles. Zorg ervoor dat je financieel alles op orde hebt met hulp van verzekeringen, maar vooral maak elke dag de mooiste herinneringen met elkaar!