TOP
Zwangerschap en bevalling

“Een positieve test betekent niet altijd een zwangerschap”

Elke vrouw die zich enigszins verdiept heeft in de zwangerschap weet dat het lichaam de eerste zestien weken een bepaald hormoon aanmaakt. Dit hormoon humaan choriongonadotrofine, ook wel gewoon HCG genoemd, is de veroorzaker van die vervelende zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester. Ook is dit het stofje waar je zwangerschapstest positief doet laat uitvallen. De tegenwoordige testen reageren al op een HCG waarde van 25. Vroeger reageerden ze pas bij een waarde van 1.000! Daarom weten we als vrouw nu veel eerder, dan we misschien zouden moeten, of er een kleine op komst is.

En deze testen zijn misschien nu ook het probleem. Als een vrouw een miskraam heeft is de HCG namelijk niet gelijk uit het lichaam. Dit kan best een paar weken duren. Dit houdt in dat zowel zwangerschapstesten als ovulatietesten volledig onbetrouwbaar worden, tenzij je zeker weet dat er geen hcg meer in het lichaam zit. Vaak wordt gezegd dat na een menstruatie de waardes weer nihil zijn.

Helaas ben ik weer de uitzondering op de regel. Afgelopen maand heb ik een paar dagen gehad dat ik echt alleen maar moest spugen. Volgens mijn berekening was het drie dagen na de ovulatie, dus het leek me onwaarschijnlijk dat ik al weer zwanger zou zijn. Joost mag weten waarom, maar ik gooide er toch een testje tegen aan. Binnen de vijf minuten zag ik het beruchte tweede streepje verschijnen.  Volgens mijn lotgenoten op Facebook was ik gewoon weer zwanger, maar elke vezel in mijn lichaam sprak dat tegen. Dan is er maar een oplossing: een vlug overleg met de gynaecoloog. Mijn vermoedens werden bevestigd door de dienstdoende arts. Omdat ik bij de menstruatie nog de laatste restjes weefsels verloor was het aannemelijk dat er nog HCG door achtergebleven weefsel was aangemaakt en dat dit nog niet was afgebouwd door mijn lichaam. Dus ja, ik testte positief, maar wel nog door de miskraam. Pas de dag van mijn menstruatie had ik een spierwitte test in mijn handen. Ruim negen weken na de miskraam!!! Ik had niet verwacht dat het zo lang kon duren voordat het ellendige hormoon weg zou zijn. Maar als ik nu een tweede streep zou zien mag ik wel blij zijn!

«

»

5 COMMENTS
 • simpel, met een snufje liefde

  4 jaar ago

  Dat heeft wel heel lang geduurt voordat je een witte test had. Ik had hem al heel snel gelukkig. Hopelijk snel voor jou en mij weer een test met 2 streepjes!

  • miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Deze maand saampjes?

   • susan Noordergraaf

    4 jaar ago

    ik hoop het voor jullie!

 • Nathalie

  4 jaar ago

  Ja dat kan inderdaad lang aanblijven. Brengt je wel in onzekerheid.

 • Nicole

  4 jaar ago

  Poeh wat naar zeg! Goed dat je wel naar je onderbuik gevoel hebt geluisterd..

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
De pre-kleuterpubertijd: “Ik ben drie en ik vind van nie”

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Sanne ...

Sluiten