Ik ben toch zo blij dat ik vorige week om tips vroeg over wat ik moest laten testen in verband met mijn meerdere miskramen. Er zijn echt nuttige adviezen uit gekomen waar ik naar gehandeld heb, zoals jullie weten. Zo kon ik aan mijn huisarts vragen of hij een aantal gerichte tests wilde laten uitvoeren en gelukkig heeft hij daar gehoor aan gegeven. Op het lijstje stond ook vitamine D. Van meerdere dames had ik vernomen dat dit ook nog best essentieel kon zijn voor het goed verlopen van een zwangerschap. Mijn huisarts had nog nooit gehoord van enig verband tussen vitamine D en een miskraam, maar hij vond het niet erg om het mee te nemen in het onderzoek.

Afgelopen woensdagochtend werd ik (eindelijk) gebeld door de assistente van de huisarts. Ik wist niet dat ik zelf al eerder had kunnen bellen, dus ik was in wachtmodus. De uitslagen van de bloedtest waren binnen en het zag er allemaal prima uit, aldus de assistente. Alles op één na. Mijn vitamine D waarde was wat aan de lage kant. Nou is dat op zich niet zo gek, want van bijna iedereen in Nederlands is de vitamine D waarde aan de lage kant. Ik had begrepen dat een optimale waarde tussen de 80 en de 100 ligt, maar dat een waarde tussen de 50 en 80 ook als voldoende wordt beschouwd. Althans, er wordt dan niet ingegrepen ondanks dat de medici het wel aan de lage kant vinden. Mijn vitamine D waarde is 36.

Een waarde van 36 is gewoon te laag, daar is geen discussie over mogelijk. Mijn huisarts had deze boodschap ook aan de assistente doorgegeven en gelijk een receptje uitgeschreven voor een vitamine boost. De komende maand zal ik twee keer per week een ampul vitamine D moeten innemen. Na deze maand zal de dosering worden aangepast naar één ampul per week, maar het is nog niet bekend voor hoe lang.

Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je extra vermoeid bent. Ik dacht gewoon dat dat kwam doordat ik twee jonge kinderen heb! Met deze uitslag ben ik eigenlijk dus best wel blij. Het kan zo zijn dat er een reden is gevonden waarom mijn zwangerschappen eindigen in miskramen. En mocht het vitamine D tekort toch niet de reden zijn, dan zal ik me in ieder geval waarschijnlijk wel een stuk fitter gaan voelen. Wat mij betreft dus een geslaagd eerste onderzoek en vol goede moed op weg naar de tweede!

Mijn dank aan de dames die als tip hadden gegeven om op vitamine D te laten testen!