De uitslagen van de eerste bloedtest zijn binnen

Ik ben toch zo blij dat ik vorige week om tips vroeg over wat ik moest laten testen in verband met mijn meerdere miskramen. Er zijn echt nuttige adviezen uit gekomen waar ik naar gehandeld heb, zoals jullie weten. Zo kon ik aan mijn huisarts vragen of hij een aantal gerichte tests wilde laten uitvoeren en gelukkig heeft hij daar gehoor aan gegeven. Op het lijstje stond ook vitamine D. Van meerdere dames had ik vernomen dat dit ook nog best essentieel kon zijn voor het goed verlopen van een zwangerschap. Mijn huisarts had nog nooit gehoord van enig verband tussen vitamine D en een miskraam, maar hij vond het niet erg om het mee te nemen in het onderzoek.

Afgelopen woensdagochtend werd ik (eindelijk) gebeld door de assistente van de huisarts. Ik wist niet dat ik zelf al eerder had kunnen bellen, dus ik was in wachtmodus. De uitslagen van de bloedtest waren binnen en het zag er allemaal prima uit, aldus de assistente. Alles op één na. Mijn vitamine D waarde was wat aan de lage kant. Nou is dat op zich niet zo gek, want van bijna iedereen in Nederlands is de vitamine D waarde aan de lage kant. Ik had begrepen dat een optimale waarde tussen de 80 en de 100 ligt, maar dat een waarde tussen de 50 en 80 ook als voldoende wordt beschouwd. Althans, er wordt dan niet ingegrepen ondanks dat de medici het wel aan de lage kant vinden. Mijn vitamine D waarde is 36.

Een waarde van 36 is gewoon te laag, daar is geen discussie over mogelijk. Mijn huisarts had deze boodschap ook aan de assistente doorgegeven en gelijk een receptje uitgeschreven voor een vitamine boost. De komende maand zal ik twee keer per week een ampul vitamine D moeten innemen. Na deze maand zal de dosering worden aangepast naar één ampul per week, maar het is nog niet bekend voor hoe lang.

Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je extra vermoeid bent. Ik dacht gewoon dat dat kwam doordat ik twee jonge kinderen heb! Met deze uitslag ben ik eigenlijk dus best wel blij. Het kan zo zijn dat er een reden is gevonden waarom mijn zwangerschappen eindigen in miskramen. En mocht het vitamine D tekort toch niet de reden zijn, dan zal ik me in ieder geval waarschijnlijk wel een stuk fitter gaan voelen. Wat mij betreft dus een geslaagd eerste onderzoek en vol goede moed op weg naar de tweede!

Mijn dank aan de dames die als tip hadden gegeven om op vitamine D te laten testen!

8 thoughts on “De uitslagen van de eerste bloedtest zijn binnen

 • Wat fijn dat er iets uit het onderzoek gekomen is! En je vitamine D -waarde is inderdaad ietwat laag, je zal je waarschijnlijk veel beter voelen als die waarde weer wat hoger ligt. (I know) Ik ben benieuwd naar je tweede onderzoek.

 • Hier gebruik ik dezelfde kuur. Mijn vitamine d was veel te laag, heb er na de ampullen nog een kuur van vit d pillen bij gekregen. Hopelijk voel je je goed en hopelijk helpt het ook om miskramen te voorkomen. Dat zou zo mooi zijn

 • Fijn dat er in ieder geval iets is gevonden wat je moeheid ook verklaart. Al geloof ik ook wel dat die 2 bengels deels oorzaak zijn haha.. En wie weet helpt het wel bij het voorkomen van verdere miskramen. Ik gun het je zo!!

 • simpel, met een snufje liefde says:

  Hopelijk is dit dan het middel zodat je de volgende keer wel een goede zwangerschap hebt. Ik ga ook maar weer extra vitamine d slikken nu ik dit weer lees. dat is er de afgelopen tijd niet echt meer van gekomen.

 • Mijn man en schoonmoeder hebben ook een vitamine D te kort. En ik denk inderdaad dat bijna iedereen in Nederland een te kort heeft.

  Ik hoop dat je snel weer op de juiste waardes zit.

  Dikke KUS

  Yvonne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.