De Muppets zijn dol op het water. Als Veerle een bad ziet wil ze er gelijk in en gaat ze heel hard huilen als we haar weghalen uit de badkamer. Sanne zegt vaak dat ze niet wil, maar zodra er water in het bad is springt ze er bijna met kleren en al in. Samen in het water vinden ze nog leuker, maar het allerleukste is als papa of mama mee in bad gaan. Van Sanne krijg je dan instructies aan welke kant je moet zitten of liggen en met welke speeltjes er gespeeld mag worden. Ook in bad is zij een kleine dictator. Zo krijgt Veerle meestal één klein speelgoedje en heeft zij een verzameling van badspeeltjes om zich heen en de flessen douchegel. Ach ja, zolang Veerle het prima vindt is het geen probleem.

Ze wil geen haren wassen

Het enige waar steevast een drama van wordt gemaakt is het haren wassen. Zodra ik deze woorden in de mond neem begint Sanne al te mopperen en te jengelen, dat ze “geen haren wassen wil”. Dit drama was er niet altijd al, maar is een aantal maanden geleden ontstaan vanuit het niets. Op de een of andere manier vindt ze het enorm vervelend om water over haar hoofdje te krijgen.  Ze wil ook niet meer onder water in het zwembad, dus het is niet alleen in bad. Om de shampoo uit haar haren te krijgen zal er toch water over haar hoofdje moeten.

Het is een spel geworden

Om het enigszins minder dramatisch te laten verlopen hebben we er een spel van gemaakt. Zo mag zij bijvoorbeeld water over mijn hoofd heengieten nadat ik het bij haar heb gedaan. Ook heeft ze een zwitsal schuimdouchegel waar ze erg fan van is om zelf op haar buikje te smeren. Voor een druk op het pompje mag ik dan een keer een emmertje water door haar haartjes spoelen. Soms als ik al klaar ben gaat ze zelf (op haar manier) door met water over zich heen te gooien zodat ze nog wat douchegel mag pompen. Ze mag sowieso na het haar wassen altijd nog even rustig spelen.

Doordat we een spelletje ervan hebben gemaakt lijkt het haren wassen al wat minder erg voor Sanne te zijn. Heb je geen emmertje om de haartjes uit te spoelen en gebruik je de douchekop, vergeet dan niet de straal wat minder hard te zetten en de temperatuur wat lager. Dat scheelt ook een hoop ellende. En uiteraard altijd het hoofdje naar achteren. Wat ook nog wel eens schijnt te helpen is een washandje voor de oogjes houden. Zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Had jouw kind ook zo’n hekel aan haren wassen? Hoe heb je dit opgelost? Ik hoor het graag van je.