Er is een bepaalde gen in de familie van manlief dat zich geopenbaard heeft bij zowel Sanne als haar nichtje Julia. Dit gen is nogal bijzonder, alleen te vinden bij dames en slaat soms een generatie over. Mijn schoonmoeder en mijn schoonzusje hebben er bijvoorbeeld absoluut geen last van. Bij mijn schoonoma daarentegen was de gen een al aanwezig in haar leven. We noemen het ook al wel de Glitter Gen.

Hoe weet je of je kind het ook heeft? Het is heel simpel. Zo rond de leeftijd van twee à drie jaar zal je dochter weigeren broeken aan te trekken. Wat je ook probeert, mevrouw wil alleen nog maar in jurk of rok naar buiten. Het liefst ook eentje waar ze dan in kan ronddraaien. Heel soms zal je haar er nog van kunnen overtuigen toch die ene leuke broek aan te trekken, maar houdt er rekening mee dat dit uitzonderlijk zal zijn. In dezelfde tijd ontstaat de kleurvoorkeur van de kleine meid. Roze is duidelijk de favoriet, maar alles in die lijn (paars, rood, zalm) kan eventueel ook nog de goedkeuring dragen. Wees er bewust van, dat als ze een jonger zusje heeft en er is maar één roze bestekset, dat je die niet aan het zusje geeft. Het avondeten zal er alles behalve gezellig van worden.

Als je denkt dat je klaar bent als je genoeg roze jurkjes en rokjes in huis hebt, heb je het helaas volledig mis. De Glitter Gen is namelijk pas compleet als ook de glitters en de bling bling in het leventje van je dochter zijn doorgedrongen. Op alle kledingstukken moet er iets glinsterend verwerkt zijn. Dit kan variëren van siersteentjes tot goudkleurig elfenpoeder.  Hoe uitbundiger hoe beter. Laat ze dus ook vooral geen eigen schoenen uitkiezen in de winkel, want voor je het weet sta je roze bling bling glitter glitter laarsjes af te rekenen bij de kassa. Of je hebt een zwaar teleurgestelde en chagrijnige peuter de rest van de dag, omdat de laarsjes weer terug op de plank waren gezet.

Hoe ga je het beste met dit gen om? Accepteer het en kom tegemoet waar je het zelf nog redelijk vindt. Er zijn genoeg haarspeldjes met een en al glitter, maar die net niet te afzichtelijk zijn. Hier is de eerste glitter behoefte van je kleine meid al vervult. Ik zelf heb bijvoorbeeld de versierde truitjes toegelaten, maar de bling bling laarsjes als no go bestempeld. Het is samen een weg er in zoeken en het begint met de acceptatie van de ouder van de aanwezigheid van de (verschrikkelijke) Glitter Gen