Wil je geld lenen? Dan heb je inmiddels vast al wat rondgekeken online. Kwam je echter al snel tot de conclusie dat het aanbod wel érg groot is? Dan heb je het niet mis. Er zijn tegenwoordig talloze kredietverstrekkers waar je bij terecht kunt. Dat maakt het maken van een beslissing niet bepaald makkelijker. Niet alleen de hoeveelheid kredietverstrekkers maakt het lastig, ook het aantal leenvormen. Want voor welke lening kies je? En waarom? In dit artikel geven we drie tips om je op weg te helpen.

1.      Leenvorm kiezen

Geld lenen kan op heel veel verschillende manieren. Dit zijn de meest voorkomende leenvormen:

–          In termijnen betalen na aankoop van een groot product

–          Een persoonlijke lening

–          Een doorlopend krediet

–          Hypotheek

Sta je onverwachts voor hoge kosten? Dan kies je als particulier meestal voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is heel duidelijk en tevens de meest gekozen leenvorm van dit moment. Het bedrag wordt direct in één keer overgemaakt naar je rekening. Vervolgens los je af volgens een aflossingsschema. Zo weet je zeker dat je na de looptermijn volledig schuldenvrij bent.

Een doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit. In de eerste twee jaar van de lening bepaal je zelf hoeveel je opneemt. Dit geldt uiteraard wel tot een bepaald limiet. Binnen die twee jaar ben je ook in staat om eerder afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Dit is een goede keuze wanneer je gedurende een langere periode over meer financiële ruimte wil beschikken en niet goed weet hoeveel daarvoor nodig is. Keerzijde is wel dat de rentetarieven bij een doorlopend krediet doorgaans hoger liggen dan bij een persoonlijke lening. Daarnaast is er geen duidelijk zicht op het uiteindelijke kostenplaatje.

2.      Geschikte looptijd

Dan is het ook nog belangrijk om een geschikte looptijd te kiezen. Dit is met name afhankelijk van het leendoel. Koop je bijvoorbeeld een tweedehands auto met het geleende bedrag? En verwacht je dat je hier maar drie jaar mee kunt rijden? Zorg er dan ook voor dat de looptijd niet langer dan drie jaar is. Zo voorkom je dat je straks langer aan het afbetalen bent dan dat het product in je bezit is. Dat zou zonde zijn.

3.      Welke kredietverstrekker kies je?

Je weet hoeveel je wilt lenen, wat het leendoel is, welke leenvorm daarbij nodig is en hoe lang je over het afbetalen wilt doen. Nu rest er nog maar één ding: het vinden van een geschikte aanbieder. Maar voor welke kredietverstrekker kies je?

Omdat het aanbod erg groot is, kiezen veel mensen maar voor de eerste de beste die ze tegenkomen. Zonde, want de rentetarieven kunnen flink uiteen lopen. Je kunt dan ook veel besparen door te vergelijken. Geen zin om meerdere offertes aan te vragen of vind je het simpelweg te veel werk om dit zelf uit te pluizen? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite. Zo zie je in één oogopslag waar je de beste deal kunt sluiten. 

Lees ook: slapeloze nachten vanwege maandlasten hypotheek