Het is duidelijk een andere markt geworden de laatste jaren, want ik heb het gevoel dat om mij heen iedereen zijn huis te koop zet. Ook in onze wijk staan er frequent huizen te koop. Niet voor lang, want het is een gewilde wijk. Wij hebben ons huis drie en een half jaar geleden daarom ook zo snel gekocht dat het niet eens op Funda of iets dergelijks heeft gestaan. Sterker nog, de fotograaf was echt net weg en de foto’s werden ons na de aankoop nog toegezonden. Zo graag wilden we dit huis hebben!

Het was / is overigens ook ons eerste koophuis en ik kan je zeggen dat ik daar behoorlijk wakker over heb gelegen. Het is toch een flinke schuld dat je op je hals haalt. En wat als je dan de hypotheek niet meer kan ophoesten?  Het is toch mogelijk dat één van ons twee zijn baan kwijt raakt. Moet je dan je huis opeten? Opeens voelde het huren niet zo heel gek meer. Gelukkig heb ik dan mijn lieve nuchtere man naast mij, die mij gerust kan stellen. Hij zoekt alles tot de bodem uit voordat we een grote beslissing nemen. Vervolgens informeert hij mij over zijn bevindingen en hij gaat erover door totdat hij zeker weet dat ik ook alles begrepen heb. Ik kan nog wel eens te gemakkelijk over belangrijke kwesties denken namelijk. Als het om een hypotheek gaat moet je daar nou eenmaal niet te luchtig over doen.

Nou is het uiteraard ook geen rocket science allemaal. Er zijn tegenwoordig heel veel sites waar je allerlei berekeningen kan uitvoeren om te zien welke hypotheekvorm en welke hypotheeksom het beste bij je past. Als je bijvoorbeeld zoekt op maandlasten hypotheek berekenen van ABN AMRO, kom je uit op de pagina van voornoemde bank waar je een simpele berekening kan uitvoeren om je hypotheeklasten in kaart te krijgen. Wat ik zelf echt fijn vond is dat ze je ook attenderen op de andere maandlasten waar je rekening mee moet houden. Dit zijn immers ook terugkerende kosten die voldaan moeten worden.

Wat ik ook wel een beangstigend idee vond, was wat er met het huis zou gebeuren als één van ons twee zou komen te overlijden. Zou ik bijvoorbeeld moeten verhuizen als er met manlief iets verschrikkelijks zou gebeuren? Gelukkig is daar ook een oplossing voor. Het is wel een extra maandlast, maar als je een hypotheek neemt is een een levensverzekering iets waar je niet onderuit komt. Sterker nog, zonder krijg je ook geen hypotheek! Bij ons is het zo geregeld dat als er iets gebeurt met één van de twee, de ander gewoon in het huis kan blijven wonen. Heel stom, maar voor mij was dat een enorme geruststelling. Ik weet nu dat wat er ook op ons padje komt, we het wel zullen redden. Dan slaap je toch een stuk fijner. Enne, een hypotheek oversluiten laten we voorlopig gewoon nog even zitten.

Lees ook: waarom je niet moet bezuinigen op een aansprakelijkheidsverzekering