Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Een vriend, een kennis of een familielid, die jou versteld doet staan, als hij of zij makkelijk in korte tijd een fles wijn leegdrinkt of een paar biertjes wegtikt. Of misschien ben je zelf wel diegene, die regelmatig te diep in het glaasje kijkt en lallend naar huis gaat na een feestje. Maar wanneer ben je nou verslaafd?

Wat is een verslaving?

Verslaving wordt gedefinieerd door een intens verlangen naar een stof of gedrag, moeite met het stoppen van de gebruikscyclus, en voortgezet gebruik ondanks negatieve gevolgen. Je kunt een verslaving zien als een chronische ziekte met biologische, persoonlijke en sociale oorzaken én gevolgen. Maar niet iedereen, die op regelmatige basis drinkt, gamet, drugs gebruikt of gokt is direct een verslaafde. Je spreekt pas van verslaving als er zich een toestand voordoet waarin je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent van een middel of van een gewoonte. Je verliest als gebruiker de controle over het gebruik en dat gaat ten koste van je normale dagelijkse activiteiten. Je kunt dan niet meer normaal functioneren. Gelukkig kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld Connection SGGZ.

Verschillende soorten verslaving

De meest bekende verslavingen zijn de alcohol- en drugsverslaving. De drugsverslaving kun je ook weer onderverdelen in cocaïne-, cannabis-, MDMA-, speed-, designerdrugs-, 3MMC-, ketamine- en medicijnverslaving. Daarnaast heb je nog de game- en gokverslaving. Ik vraag me af of mijn suikerverslaving hier ook ergens onder valt en persoonlijk vind ik de nicotineverslaving ook een hele belangrijke. Experts geloven dat verslaving het resultaat is van een complexe interactie tussen genetica en omgeving. Het is in ieder geval heel erg lastig om van een verslaving af te komen, maar niet onmogelijk.

Afkicken van je verslaving

Alles wat je in het leven wil bereiken heeft te maken met jouw mindset. De eerste stap in het afkicken van je verslaving is, denk ik, je bewust worden van wat je aan het doen bent en bewust die knop in de je hoofd omzet naar: ‘Dit wil ik niet meer’. Stap twee is dat je de hulp inschakelt van een instantie, die gespecialiseerd is in verslavingszorg, die jou kan helpen met afkicken. Als je lichaam de stof waaraan je verslaafd bent geraakt moet loslaten, treden er in sommige gevallen ontwenningsverschijnselen op en kun je een terugval krijgen. De verslavingszorgsinstantie helpt jou daar bij. 

Connection SGGZ

De instantie, die geen lange wachttijden kent en vergoed wordt door de zorgverzekering is Connection SGGZ. Zij bieden jou een op maat gemaakt specialistisch behandelplan om jou te helpen van je verslaving af te komen. Durf die eerste stap te zetten, dan heb je al 50% overwonnen.