Je kent het gevoel wel, je loopt door een kleding winkel en denkt dit zou ik ook wel kunnen, want ik mis hier nog een bepaald type broek en de etalage is ook toe aan wat vernieuwing. 

Je brein begint te ratelen van alle mooie ideeën die jij kan verzinnen om deze winkel nog mooier te maken. Een likje verf, een andere opstelling en wat accessoires om het af te maken. Het allermooiste is dat dit dichterbij is dan je denkt. Hoewel een eigen winkel klinkt als een droom kan het makkelijker zijn dan gedacht. 

Zie je het al voor je: het uitzicht om elke dag heerlijk in je eigen zaak te werken, zelf een plan bedenkt om problemen op te lossen en weinig verantwoordelijkheid af hoeft te leggen. Natuurlijk is niet alles rozengeur en Maneschijn. 

Ondernemen is namelijk wel hard werken, maar voor de ondernemers met een goede ondernemersgeest en het besef dat het niet (te) makkelijk gaat worden is het haalbaar! Kom je na de eerste periode nog steeds met enthousiasme uit de bus dan ga je een geweldige tijd beleven als ondernemer.

Wil jij je droom in gang zetten hou dan rekening met de volgende factoren. 

Snap jij hoe een winkel werkt?

Het hebben van een winkel was vroeger anders dan tegenwoordig. Door de opkomst van online shoppen is de afzetmarkt van de winkel een stuk kleiner geworden. Dit betekent concreet dat het openen van je winkel en wachten tot er mensen komen niet meer werkt.

De klant wordt in deze tijd overladen met prikkels van de leukste dames- en herenkleding. Deze kleding is te vinden op webshops, Instagram of ze hangen ergens op een poster. Als je dus een leuk jurkje ziet, zal je eerst volgende stap waarschijnlijk zijn om het product online te zoeken. 

Om van je winkel een succes te maken is het belangrijk dat jij onderscheidend vermogen biedt en dit ook communiceert met je klanten. Loyale klanten zijn namelijk de ruggengraat van je winkel en deze komen terug omdat jij iets beter kan en doet dan een webshop of andere winkel. Door je hierin te onderscheiden kan jij ervoor zorgen dat je winkel echt groeit, doe je dit niet en wacht je zoals vroeger tot er maar mensen naar je winkel komen dan zul je het niet winnen.

Inkopen bij een kleding groothandel

Een belangrijk onderdeel van je eigen winkel is om inkopen te doen. Wanneer je een winkel begint kan je er namelijk voor kiezen om deze op een doelgroep te richten zoals een damesmode zaak of op alle doelgroepen zoals een gewone kledingwinkel. 

Als je een keuze hebt gemaakt over welke doelgroep je wilt bereiken, dan kan je gaan nadenken over waar je inkoopt. Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten leveranciers zijn, net als bij winkels. 

Er zijn groothandels die alle kleding leveren (heren, dames en kinderen) maar ook gespecialiseerde groothandel zoals di Momenti. Deze groothandel is gericht op dameskleding. 

Wanneer je op zoek gaat naar een groothandel is het belangrijk dat je een aantal punten in je achterhoofd houdt. Denk aan hoe is de klantenservice, wat is de prijs per artikel en wat is het betalingstermijn. Op basis van deze factoren kan je keuzes gaan maken waar je inkoopt. Tip: ga in het begin alleen in zee met een Nederlandse leverancier, deze hebben vaak een veel betere klantenservice. Dit kan voor een startende ondernemer erg fijn kan zijn. 

Klanten van je kledingwinkel 

Jouw hele business wordt opgebouwd op basis van je klanten. Je kan wel stellen dat er zonder klanten geen business is. Blijf daarom ten alle tijden onderzoeken of jouw klanten tevreden zijn en waar hun behoeftes liggen. Mist je klant iets in het assortiment? Dat zou je niet weten tenzij je het vraagt. Het betrekken van je klanten bij je business zorgt voor meerdere voordelen maar de belangrijkste zijn dat je gerichter en sneller kunt inkopen. Dat werkt door aan een hogere klanttevredenheid. 

Onderscheidend vermogen van een winkel 

Het onderscheidende vermogen van een winkel is persoonlijk contact, dit is de belangrijkste factor van een winkel ten opzichte van een webshop. Online zijn webshops steeds meer bezig om deze persoonlijker te maken. Dit is echter niet altijd even makkelijk en worden ze bijvoorbeeld belemmerd door technische mogelijkheden. 

Dit is iets wat je in je winkel juist wel kan doen. De manier hoe je klanten helpt moet je afstemmen op je bezoeker die langskomt. Jij weet als geen ander de behoefte van je klant in kaart te brengen en daarop in te spelen waardoor deze nooit met lege handen weg zal gaan. 

Gemiddeld doen van elke 100 bezoekers op een webshop slechts 2 een aankoop. Dit komt omdat de klant vaak nog aan het oriënteren is, bij het betreden van een winkel zit de klant gemiddeld verder in de aankoop stand. Uit onderzoek is gebleken dat in een winkel gemiddeld van de 100 klanten 25 een aankoop doen. 12,5 keer zoveel als online. Dit getal is echter alleen haalbaar als jij ervoor zorgt dat de klant een ervaring heeft zonder problemen die volledig aansluit bij zijn of haar behoeftes.

Financiering van je eigen kledingwinkel 

Het financieren van je bedrijf is een belangrijk onderdeel van je nieuwe winkel. Het is daarom ook goed om na te denken over welke vormen van financiering er zijn en wat de voor-en nadelen zijn. Enkele vormen van financiering zijn: Particuliere investeerders, bank financiering, familie en bekenden of crowdfunding. Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over welke vorm van financiering je kiest. 

Daarna is het heel belangrijk dat je begrijpt dat je waarschijnlijk niet snel rijk wordt van je eigen onderneming. De eerste weken zullen waarschijnlijk erg goed zijn, je bent nieuw en mensen zijn nieuwsgierig en iedereen geeft je nog een zekere gunfactor. Dit zal wegtrekken op een bepaald moment en daar moet je op berekend zijn. 

Daarnaast zijn de beginmaanden van het jaar vaak zwaar in de retail ten opzichte van de laatste maanden van het jaar. Seizoenswisseling speelt ook een grote rol op het succes van je winkel. Als laatste moet je altijd een buffer hebben staan voor het moment dat er iets stuk gaat, retour komt of een vordering van de belasting.

Het zakelijke gedeelte

Het minst spannende, maar wel even belangrijke onderdeel van het beginnen van een winkel is het regelen van jouw inschrijving bij de kvk. Wanneer je dit gedaan hebt, word je automatisch toegevoegd aan het handelsregister waarna je een btw-identificatienummer krijgt. Met dit nummer kan je inkopen doen. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de algemene voorwaarden gaat opstellen voor je bedrijf. Hierin staat welke rechten de leveranciers (jij) en de klant heeft. Deze kleine lettertjes verkleinen het ondernemersrisico. Wat weer meer zekerheid aan jou geeft. 

Bij een fysieke locatie is het van belang dat je ook het bestemmingsplan van jouw pand controleert. En dan vooral ook het bestemmingsplan van omliggende panden. Je kan dan zien wat de gemeente van plan is met de omgeving waar jij je gaat vestigen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je controleert wat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is. Hierin staan de regels van de gemeente over openingstijden, open op zondag en op welke momenten je een winkel mag bevoorraden. 

Hopelijk heb je iets gehad aan alle informatie om te beginnen met jouw winkel. Hoewel het een spannend avontuur kan zijn, is het een prachtige ervaring en zal je spijt krijgen als je het niet doet. Als je over de juiste punten goed blijft nadenken is de kans op succes gegarandeerd. 

Samengevat begin je dus een winkel als

  • Je weet wie je klanten zijn
  • Ze een ervaring biedt zonder problemen
  • Inkoopt bij een groothandel in kleding
  • De klant op de eerste plek zet!
  • Jezelf actief laat zien op de markt
  • De financiering rond krijgt
  • En je gezond gemotiveerd bent!