In het begin van de zwangerschap had ik best veel last van buikkrampen. Blijkbaar zijn buikkrampen in die eerste weken normaal, maar daar hoor je niemand over. Misschien omdat iedereen dan kotsend boven de wc-pot hangt? Ik schrok er in elk geval behoorlijk van, en ging googelen. Wat nooit goed is als je zwanger bent, zeker niet als je op forums terecht komt. Daar lees je de raarste dingen.

Ik had geen gillende buikpijn, want dan ben je direct bang voor een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ik had meer af en toe een kramperig gevoel, alsof je ongesteld moet worden, maar dan de dag ervoor. Toch vond ik het eng. Door mijn studie verloskunde wist ik dat zo’n 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, heel in het begin zelfs 20%. Waarom zou ik niet tot die groep behoren? In mijn familie komen veel miskramen voor, ik ging er een beetje vanuit dat ik hier dan wel gevoelig voor zou zijn.

Lees ook: moeders voor moeders

Bij mij was het ook nog eens zo dat de buikkrampen opstaken nét als ik iemand had verteld dat ik zwanger was. Dan kwam ik thuis en dacht ik: ‘oh, zul je zien dat het nu misgaat. Moet ik die mensen ook nog gaan bellen dat het hele feest niet doorgaat’. Gelukkig ging het gewoon goed, maar pas na 13 weken kon ik echt gaan genieten.

Inmiddels weet ik dat die krampen erbij horen. Van de groei van je baarmoeder (een spier) kun je best last hebben, zeker als die voor de eerste keer wordt uitgerekt. Daarnaast hangt je baarmoeder aan banden waar aan getrokken wordt zodra jij je bijvoorbeeld omdraait in bed. Als een elastiek dat wordt uitgerekt. Au! En tot slot duwt die groeiende baarmoeder je darmen opzij. Darmen die meestal al trager werken door de hormonen, waardoor verstopping een veel voorkomend probleem is in de zwangerschap. Ook dat kan buikpijn veroorzaken, en hoort erbij.

In mijn volgende zwangerschappen maakte ik me dus een stuk minder druk. Een miskraam heb ik gelukkig nooit gehad, en daar ben ik altijd nog dankbaar voor!

Ik ben Lisette, 32 jaar en moeder van drie kinderen. Voor MeervanMir beschrijf ik een aantal zaken die mij opvielen tijdens mijn eerste zwangerschap, tien jaar geleden. Omdat ik in die tijd studeerde voor verloskundige was ik mijn eigen proefkonijn ;). Je kunt meer van mij lezen op mijn eigen blog: www.lisetteschrijft.nl