TOP
Zwangerschap en bevalling

“Gastblog Lisette: Als het maar gezond is (clichés in de zwangerschap deel 1)”

De zwangerschap is echt een prima tijd om doodgegooid te worden met clichés. Tot mijn spijt heb ik ontdekt dat ik mezelf daar ook altijd schuldig aan maakte. Als je dan zwanger bent merk je pas hoe irritant het eigenlijk is! Vandaag behandel ik er eentje, en in de volgende weken komen er nog meer voorbij.

Als het maar gezond is.

Dit is natuurlijk wel de bekendste van allemaal. Gek genoeg komt dit cliché altijd ter tafel als het gaat over het geslacht van de baby. Vooral in de echokamer hoor ik hem vaak! Mensen willen het geslacht graag weten, soms heel graag, om direct er achteraan te roepen dat het natuurlijk belangrijker is dat de baby gezond is. Ook als het geslacht tegenvalt, want ja, dat gebeurt soms, wordt als eerste geroepen ‘als het maar gezond is’. Natuurlijk is dit belangrijk, begrijp me niet verkeerd. Maar wat is gezond? Wanneer is een kind gezond en wanneer niet?

Ook klinkt het een beetje als een voorwaarde. ‘Als het maar gezond is, want anders…’ Ja, anders wat? Denk ik dan altijd. Als je baby wordt geboren en het blijkt niet gezond, wat dan? In mijn chagrijnige buien in de zwangerschap (en die had ik best vaak) reageerde ik wel eens met: ‘Nou, als het niet gezond is dan is het ook welkom hoor’. Meestal was het gesprek dan snel afgelopen.

Het is zo’n ingeburgerd cliché dat mensen nauwelijks beseffen wat ze zeggen. Als je al een kindje hebt met een afwijking kan het ook nog eens ontzettend pijnlijk zijn, alsof dat oudere kind er eigenlijk niet mag zijn.

Ik las eens in een blaadje een veel mooiere uitspraak, van een moeder die al meerdere kinderen had van hetzelfde geslacht, en die ook nog eens allemaal iets mankeerde. In haar laatste zwangerschap hoorde zij vaak de opmerking ‘als het maar gezond is’. Pijnlijk voor haar, maar zij reageerde altijd met: ‘als het maar gelukkig is’.

En eigenlijk is dat veel mooier! Meisje of jongen, wel of niet gezond: als het maar gelukkig is. Dat willen we toch allemaal?

Lees ook: teleurgesteld over het geslacht van de baby

Ik ben Lisette, 32 jaar en moeder van drie kinderen. Voor MeervanMir beschrijf ik een aantal zaken die mij opvielen tijdens mijn eerste zwangerschap, tien jaar geleden. Omdat ik in die tijd studeerde voor verloskundige was ik mijn eigen proefkonijn ;). Je kunt meer van mij lezen op mijn eigen blog: www.lisetteschrijft.nl 

«

»

1 COMMENT
  • Jolanda

    3 jaar ago

    Mooi verwoord, heel erg waar.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
De week tegen het pesten met Cartoon Network

Exact een jaar geleden vertelde ik mijn verhaal en ook dit ...

Sluiten