Jawel, ook ik kijk naar de nieuwe beruchte televisie serie “de luizenmoeder”. Ik moet toch er over kunnen meepraten op maandag? Die van vanavond moet ik nog zien, maar die van vorige week zit nog vers in het geheugen. Even een kleine reminder: het was de aflevering met de participizza en de perenmuisjes. Het eerste is een nieuw begrip geworden in een week tijd en kent inmiddels vele varianten zoals participroost en participets. Het probleem wat betreft de perenmuisjes werd als overdreven betiteld. Nou, ik kan je zeggen dat de suiker boycot op sommige scholen al jaren van toepassing is en soms ook een tikkeltje te ver gaat.

Het is mijn nichtje overkomen zo’n vijf jaar geleden. Haar dochter werd 7 en mocht trakteren in de klas.  Waar ik  gewoon iets simpels als traktatie zou doen, is mijn nichtje een stuk creatiever en deed ze haar uiterste best met iets unieks te komen. Die dag is ze speciaal eerder op gestaan, om zes uur, om de laatste hand te leggen aan de kleine pinguïns. Wat ik van haar begreep was het best een flinke klus geweest, die lijfjes van marshmellows met droparmpjes en hoofdjes. Het resultaat mocht er in ieder geval zijn en haar dochter was er heel blij mee. Tot het moment dat ze bij de klas aan kwamen. De leraar wierp er één blik op en zei dat het maar weer mee terug naar huis moest. Het was teveel suikers, aldus de leerkracht.  Dat terwijl de week ervoor de traktatie van het cupcakeje met topping geen enkel probleem was. Dat was ook het argument dat mijn nichtje gebruiken, maar het mocht niet baten. Alle pinguïns moesten terug mee naar huis en mijn achternichtje had die dag niets om te trakteren. Bizar hè?

Ik weet dat onze basisschool ook de suikertraktatie liever niet heeft, maar zal het nooit ten koste van het kind laten gaan. De ouders worden gewoon later op het matje geroepen denk ik ;-). Waar is de tijd dat je gewoon zonder problemen een zakje chips mocht uitdelen op je verjaardag? Onze ouders hadden het wat dat betreft een stuk makkelijker.

Lees ook: de-luizenmoeder-in-het-echte-leven-het-schoolhoofd/