De luizenmoeder in het echte leven: de traktatie

Jawel, ook ik kijk naar de nieuwe beruchte televisie serie “de luizenmoeder”. Ik moet toch er over kunnen meepraten op maandag? Die van vanavond moet ik nog zien, maar die van vorige week zit nog vers in het geheugen. Even een kleine reminder: het was de aflevering met de participizza en de perenmuisjes. Het eerste is een nieuw begrip geworden in een week tijd en kent inmiddels vele varianten zoals participroost en participets. Het probleem wat betreft de perenmuisjes werd als overdreven betiteld. Nou, ik kan je zeggen dat de suiker boycot op sommige scholen al jaren van toepassing is en soms ook een tikkeltje te ver gaat.

Het is mijn nichtje overkomen zo’n vijf jaar geleden. Haar dochter werd 7 en mocht trakteren in de klas.  Waar ik  gewoon iets simpels als traktatie zou doen, is mijn nichtje een stuk creatiever en deed ze haar uiterste best met iets unieks te komen. Die dag is ze speciaal eerder op gestaan, om zes uur, om de laatste hand te leggen aan de kleine pinguïns. Wat ik van haar begreep was het best een flinke klus geweest, die lijfjes van marshmellows met droparmpjes en hoofdjes. Het resultaat mocht er in ieder geval zijn en haar dochter was er heel blij mee. Tot het moment dat ze bij de klas aan kwamen. De leraar wierp er één blik op en zei dat het maar weer mee terug naar huis moest. Het was teveel suikers, aldus de leerkracht.  Dat terwijl de week ervoor de traktatie van het cupcakeje met topping geen enkel probleem was. Dat was ook het argument dat mijn nichtje gebruiken, maar het mocht niet baten. Alle pinguïns moesten terug mee naar huis en mijn achternichtje had die dag niets om te trakteren. Bizar hè?

Ik weet dat onze basisschool ook de suikertraktatie liever niet heeft, maar zal het nooit ten koste van het kind laten gaan. De ouders worden gewoon later op het matje geroepen denk ik ;-). Waar is de tijd dat je gewoon zonder problemen een zakje chips mocht uitdelen op je verjaardag? Onze ouders hadden het wat dat betreft een stuk makkelijker.

Lees ook: de-luizenmoeder-in-het-echte-leven-het-schoolhoofd/

10 thoughts on “De luizenmoeder in het echte leven: de traktatie

  • Nou en of dat onze ouders het een stuk makkelijker hadden! Als ik nu zie wat voor een gezonde kunstwerken uitgedeeld worden sta ik er soms echt versteld van. Ik lijk wat dat betreft op de generatie van mijn ouders. Zo makkelijk mogelijk haha. Al moet er hier op school wel een gezond tintje aan zitten. Resultaat: cupcakes met 2 of 3 druiven er op is een heel klein gezond tintje toch haha

  • Wat erg zeg, dan heb je zo je best gedaan en wordt je kind er op afgerekend door niet te mogen trakteren. Onze ouders hadden het inderdaad een stuk makkelijker, ze slaan tegenwoordig wel door. Aan de andere kant speelden wij allemaal vroeger ook veel buiten en waren we in beweging. Dat is tegenwoordig helaas ook heel anders 🙁

  • Ze draven tegenwoordig zó door in die zaken.
    Laat de kinderen toch gewoon trakteren met wat ze zelf willen, ze zijn toch maar één keer per jaar jarig. Tegenwoordig maken de moeders enorme bouwwerken en stunten tegenelkaar op. Waarom niet gewoon met een zakje snoep de klas door en laat ieder kind daar een snoepje uit pakken. Dat was vroeger ook zo, eenvoudig en ook leuk. Dan krijgen ze ook niet “veel suiker” binnen, waar iedereen zich zo druk om maakt . Ze zijn nog niet thuis op hun verjaardag en het snoepen gaat beginnen. Mensen , mensen maak je niet zo druk. De gebitjes zijn nog nooit zo gaaf geweest als tegenwoordig.

  • Als ik even heel ongenuanceerd mag doen: ik vind het zo onzinnig. Het is maximaal dertig keer per jaar en dan gaan er ook nog gezonde traktaties vanaf of met minder suiker (popcorn of chips). Dat je in de pauze gezond moet eten, prima. Logisch ook. Maar dat gedoe..

    Wat ik zelf storender vind is die hele wedloop op wie de grootste, meest creatieve traktatie verzint. Moet ik straks met mijn a-creatieve handen aan de slag omdat iedereen op school komt met een Pinterest Perfect bouwwerk. Wat is er mis met een schaal waarop doosjes rozijntjes liggen? Of een schaal fruit? Ik ga iig gewoon voor makkelijk.

  • Overigens is er ook niks mis met een hartige traktatie of gewoon fruit. Kans bestaat ook dat ik voor de jongste twee lekker watermeloen trakteer. Maar als ze snoepen vind ik dat dus ook niet erg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.