De luizenmoeder in het echte leven: het schoolhoofd

Persoonlijk vind ik het schoolhoofd in de serie de luizenmoeder een enorme flapdrol. Als hij mijn werkgever zou zijn, hadden we binnen de kortste keren een probleem met elkaar gehad hadden. Maar toch heb ik ook het diepste respect voor de functie die hij vervult, namelijk de leiding  geven aan een school. Volgens mij is dat best een pittige baan en lang niet altijd even dankbaar. Ik sprak er met de directrice van onze basisschool erover.

Toen wij een keuze moesten maken naar welke basisschool onze kleuter zou gaan, was het het schoolhoofd van onze basisschool dat de doorslag had gegeven. Deze dame zal al tig jaar in het onderwijs en wist al jaren haar school met ruim 800 leerlingen goed te leiden met uitstekende resultaten. Door haar strenge regels werd ze ook wel eens dictator genoemd. Wij konden haar wijze van leiding geven wel waarderen. Helaas gaat de directrice het komend jaar al met pensioen. Eerder dan gepland, maar ze zei dat ze klaar was met haar vak en dat het een stuk zwaarder was geworden dan het vroeger was. Het had niet zozeer met haar leeftijd te maken, maar met de mentaliteit van de ouders en kinderen tegenwoordig. Zo vertelde ze dat elk jaar wel een keer aangifte bij de politie moet doen over het wangedrag van een ouder. Het komt zo vaak voor dat een ouder het niet eens is met een beslissing van een leerkracht en dan op hoge poten verhaal komt halen. Soms gaat het dan zo ver, dat de directrice om de veiligheid van de leraar te waarborgen, aangifte moet doen. Maar ook de kinderen zijn een stuk brutaler dan vroeger. Een paar jaar geleden had één van de leerlingen haar foto uit het smoelenboek van de school gehaald en gephotoshopt tot een combinatie van een heks en ma Flodder. De foto is vervolgens door leerlingen tientallen keren geprint en in de hele wijk opgehangen. Sindsdien heeft de de school geen foto’s van de leerkrachten meer op haar website.

Het is dus niet zo eenvoudig om een school te leiden. Je moet sterk in je schoenen staan om met al die ouders en leerlingen om te kunnen gaan. Respect hoor!

2 thoughts on “De luizenmoeder in het echte leven: het schoolhoofd

  • Zo een schoolhoofd heb je nodig die weet wat er moet gebeuren en het er niet bij laat zitten vooral nu met het pesten zie er zo veel berichten van dat kinderen worden gepest en dat daar niets aan wordt gedaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.