Eind augustus is het dan zover: Sanne zal dan naar de basisschool gaan. Iets waar zowel zij als ik naar uitkijken. Toch vind ik het idee ook wel een beetje beangstigend. Mijn eerste jaar in de kleuterklas was namelijk geen succes, zo heb ik begrepen van mijn moeder. Ik was zo doodsbang voor de juf, dat ik weigerde naar school te gaan. Het ging zelfs zo ver dat er een pedagoog aan te pas was gekomen om mij over te halen wel het klaslokaal in te gaan. Ik herinner mij die juf nog wel van toen ik wat ouder was en ze was niet een erg onvriendelijke dame. Ze keek alleen altijd erg chagrijnig en als ze boos was, dan wilde je je het liefst verstoppen. Als kind was ik een zeer gevoelig meisje en ik denk dat ik daarom gewoon erg bang voor haar was.

Sanne lijkt veel op mij. Ik zou het zo naar vinden als zij zich alleen zou voelen in de kleuterklas of bang zou zijn voor haar juf. Ik had al eens eerder geschreven over de reactie van een juf op een poepbroek bij één van haar kleuters en ik weet dat Sanne erg verdrietig zou zijn als haar dit zou overkomen. Gelukkig is ze het al grotendeels en heb ik nog ruim een half jaar om haar volledig zindelijk (dus zelf afvegen bij de grote boodschap) te krijgen.

Maar hoe bereid je je kind nou echt goed voor op de kleuterklas? Het zijn allemaal nieuwe gezichten op een vreemde locatie. Ik kan me voorstellen dat dat best een impact heeft op een vierjarige. En Sanne is geboren op 1 juli, hetgeen betekent dat ze geen wendagen heeft en vanaf de eerste schoolweek vol zal meedraaien. Volgens de school zal dat geen probleem zijn, omdat ze nu al de lange dagen op het kinderdagverblijf ervaren heeft. De overgang zal dan dus wat minder groot zijn voor haar.

Toch zou ik graag zowel Sanne als mijzelf optimaal willen voorbereiden op het komende schooljaar. Is er iets waar ik rekening mee moet houden (naast vriendenboekjes) of heb jij nog tips of suggesties voor mij? Ik hoor ze graag!