Verhalen van een werkende moeder
TOP
Kleuter

“Help mij me voor te bereiden op de kleuterklas”

Eind augustus is het dan zover: Sanne zal dan naar de basisschool gaan. Iets waar zowel zij als ik naar uitkijken. Toch vind ik het idee ook wel een beetje beangstigend. Mijn eerste jaar in de kleuterklas was namelijk geen succes, zo heb ik begrepen van mijn moeder. Ik was zo doodsbang voor de juf, dat ik weigerde naar school te gaan. Het ging zelfs zo ver dat er een pedagoog aan te pas was gekomen om mij over te halen wel het klaslokaal in te gaan. Ik herinner mij die juf nog wel van toen ik wat ouder was en ze was niet een erg onvriendelijke dame. Ze keek alleen altijd erg chagrijnig en als ze boos was, dan wilde je je het liefst verstoppen. Als kind was ik een zeer gevoelig meisje en ik denk dat ik daarom gewoon erg bang voor haar was.

Sanne lijkt veel op mij. Ik zou het zo naar vinden als zij zich alleen zou voelen in de kleuterklas of bang zou zijn voor haar juf. Ik had al eens eerder geschreven over de reactie van een juf op een poepbroek bij één van haar kleuters en ik weet dat Sanne erg verdrietig zou zijn als haar dit zou overkomen. Gelukkig is ze het al grotendeels en heb ik nog ruim een half jaar om haar volledig zindelijk (dus zelf afvegen bij de grote boodschap) te krijgen.

Maar hoe bereid je je kind nou echt goed voor op de kleuterklas? Het zijn allemaal nieuwe gezichten op een vreemde locatie. Ik kan me voorstellen dat dat best een impact heeft op een vierjarige. En Sanne is geboren op 1 juli, hetgeen betekent dat ze geen wendagen heeft en vanaf de eerste schoolweek vol zal meedraaien. Volgens de school zal dat geen probleem zijn, omdat ze nu al de lange dagen op het kinderdagverblijf ervaren heeft. De overgang zal dan dus wat minder groot zijn voor haar.

Toch zou ik graag zowel Sanne als mijzelf optimaal willen voorbereiden op het komende schooljaar. Is er iets waar ik rekening mee moet houden of heb jij nog tips of suggesties voor mij? Ik hoor ze graag!

Facebook Comments

«

»

7 COMMENTS
 • Pat

  3 jaar ago

  Wendagen zijn een recht dus als jij t prettig vind om haar voor de vakantie of in de eerste week halve dagen te laten gaan moet dat kunnen!

  • Marijke

   3 jaar ago

   Je mag dan meestal na de vakantie halve dagen wennen ja. Maar dat moet dan wel kunnen. Veel ouders hebben geen opvang meer dan. Kinderen zijn dan al een tijdje 4 (1/7 ben je al zeker 6 weken 4 als vakantie vroeg valt). Dan is wennen soms geen optie.

   • Marijke

    3 jaar ago

    Oh en na de vakantie met overvolle klassen en kinderen die bijna naar groep 3 gaan is ook niet altijd fijn. Kan ook juist beangstigend zijn. Daarom wordt er vaak niet voor gekozen.
    Sommige scholen hebben een wenochtend waarbij alle groepen doorschuiven. Dat zou dan wel een mooi moment kunnen zijn om ook te wennen.

 • Marijke

  3 jaar ago

  Jazeker, binnenkort 2 leuke boeken om te lezen op mijn blog. Hoi naar school en Hoera, ik ga naar groep 1. Geven al heel veel weer hoe het er echt aan toe gaat in zo’n klas.
  Ik heb bij A (17/7 jarig mocht ook niet wennen) gevraagd of ze aub voor de vakantie toch 1x mocht komen, omdat het voor haar belangrijk was om in elk geval 1x de klas te hebben gezien tijdens schooltijd, zonder mama.

  Wat ik nu bij T doe, maar dat gaat vanzelf, is steeds even door het raam kijken als de school met begonnen is, of bijna uit.
  Komende tijd meer artikelen op mijn blog nu T volgende maand 4 wordt. Wellicht haal je er nog wat zinnigs uit.

  • miriam

   3 jaar ago

   AUTHOR

   Goed om te weten!

 • Linda

  3 jaar ago

  Niet om te spammen dus zal link netjes in daaevoor bestemd vakje plaatsen is een gastblog van jufmaike met tips speciaal over dit onderwerp.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • De bewondering van grote zus
 • Het leed dat kolven heet #earlybird #moedermelk #allesvoordekleine #borstvoeding #kolven #ziekenhuis #neonatologie
 • Dit vandaag met de post gekregen. Zo ontzettend attent!
 • Het waren best heftige dagen met de kleine dame. Op mijn blog vertel ik waarom.
 • Complete surrender 😍
 • Kijk eens wie er wakker is 😍 #nogwelaandezuurstof #langewegtegaan #zekomterwel
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • We mochten even knuffelen!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Laten we van carnaval een landelijk feestje maken

Nog een paar weekjes en dan gaat het weer los ...

Sluiten