Een tijdje geleden heb ik het Catan Puzzelboek gekregen. Iets waar ik naar uit gekeken had. Immers vind ik het spelletje zelf al geweldig. De eerste indruk van het boek gaf hetzelfde gevoel. Sommige dingen voelen gewoon direct goed: De eerste zoen met je grote liefde; Het openmaken van een doosje van een bepaalde computer-/telefoon-gigant; En zo ook de “look and feel” van het Catan Puzzelboek. Gewoonweg: Wow! Dat beloofde veel goeds.

Het uiterlijk van het Catan Puzzelboek

Ik sloeg het boek open. De vormgeving van het boek is onwijs goed gedaan. Allereerst, voelt het boek zwaar, solide en de vormgeving was prachtig. Zelfs het papier heeft een bepaalde feeling die robuust aanvoelt. De tekeningen zijn in de stijl die ons zo bekend is van Carcasonne en Catan. Er is oog voor detail geweest voor elke pagina en elke puzzel. Het thema van Catan is doormiddel van bekende hout, erts, wol, graan en baksteen plaatjes goed neergezet. Het voelde direct als een potje Catan spelen.

Catan Puzzelboek

De inhoud van het boek

Ik begon door het boek heen te werken. Het boek bevat puzzels in alle vormen en maten. Tijdens de puzzels kan je grondstoffen verzamelen, net als in het spel. Dit doe je door middel van het juist oplossen van deze puzzels. Het niveau van de puzzels varieert enorm. Zo zijn er echt ordinaire woordzoekers, ook wat complexere logische vraagstukken, maar ook wiskundige problemen. Je zou kunnen zeggen dat je het met het gezin zou kunnen doen. Echter dat doe je toch ook niet echt met een normaal puzzelboek. 

Tip: Looplabb – voor leesbrillen en zonneleesbrillen

Het thema

Het thema van het boek is inderdaad Catan. Zo hebben de makers bij alle opdrachten getracht de grondstoffen ook via een verwijzing erbij te betrekken. Leuk gevonden, maar niet altijd even nodig, als je het mij vraagt. Het kan zelfs een beetje kunstmatig daardoor aanvoelen. (ja, ik ben heerlijk kritisch). Ik vond het spelen wel amusant. En de Catan-saus, die het boek met zich mee brengt, maakt het wel leuker, maar echt bijzonder werd het niet helemaal.

Voor sommige puzzels leek de uitleg zelfs wat complex of tekort te schieten. Ik heb een aantal opdrachten zelfs een aantal keren moeten herlezen en begreep aan het einde de opdracht nog steeds niet. Voor mij was dat toch wel het minpunt van het Catan Puzzelboek.

Catan Puzzelboek

Sommige puzzels kan je op een blaadje buiten het boek doen. Echter, voor een woordslang-achtige oefening moet je toch echt in het boek schrijven. Doe dit met potlood! Dan kan iemand anders het ook nog invullen.

Al met al is het Catan Puzzelboek voor mij een normaal puzzelboek met een erg goede look and feel. De vormgeving zorgt ervoor dat je je in het spel waant, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als het bekende bordspel. Maar voor de vakantie of de eenzame dagen of de partners die niet van spelletjes houden, is het zeker wel leuk om in huis te hebben.

Meer informatie over dit boek

Catan Puzzelboek