Wil jij een testament opstellen voor je kind? Als jurist en als moeder houd ik er van mijn zaakjes goed op orde te hebben. De echt belangrijke dingen dan, want mijn huishouden en dagelijks leven is natuurlijk een en al chaos. Ik bedoel de zaken die de grootste impact hebben of kunnen hebben in ons hele leven. Zo hebben wij toen we gingen samenwonen gelijk ook een samenlevingscontract opgesteld. Je kan het maar beter goed geregeld hebben, toch?

Daarom hebben we ook al, voordat er kinderen waren, ons testament laten opstellen. Om elkaar als begunstigde aan te kunnen stellen, maar ook om alles al op papier te hebben voor onze toekomst. Zo’n testament opstellen is best een dingetje en je kan eigenlijk alles wel er in zetten. Ik zal je wat meer vertellen over onze keuzes wat betreft de kinderen.

Voogdij

Je hoopt natuurlijk dat het nooit zal gaan gebeuren en dat je kinderen altijd één van de ouders om zich heen zullen hebben. Maar zeker weten kan je het niet. Het laatste wat wij wilden is dat er een discussie zou kunnen ontstaan over naar wie de kinderen zouden gaan. Of dat ze uit elkaar gehaald zouden worden. Wij hebben daarom in ons testament al een voogd benoemd die de zorg zou overnemen, mocht ons iets overkomen. Mijn lieve zus zal de kids in huis nemen en verder opvoeden. Dat het er vier zijn waarvan ook nog eentje met extra zorg heeft haar beslissing en die van haar man er niet in doen veranderen. Toppers zijn ze!

testament opstellen

De erfenis

Een ander dingetje wat we in ons testament hebben opgenomen is het moment dat de kinderen hun erfenis daadwerkelijk kunnen ontvangen. Als je niets hebt vastgelegd zal een kind op zijn of haar achttiende de gelden ontvangen. Ik weet niet hoe jij op die leeftijd was, maar ik was toen nog niet echt volwassen of verantwoordelijk genoeg om een grote som geld te ontvangen en niet te verkwisten. Wij hebben daarom de leeftijd van ontvangst van de erfenis aangepast naar 23 jaar. Met het idee dat ze dan klaar zijn met hun opleiding en wellicht een huis willen kopen. Tot die tijd is mijn zus bewindvoerder.

Koude uitsluiting

Het klinkt altijd naar, maar een vorm van koude uitsluiting is ook wat wij niet meer dan normaal vinden in een testament. Dit houdt eigenlijk in, dat manlief niet erft van mijn ouders en ik niet van de zijne. Tenzij we natuurlijk het geld inbrengen in de relatie. Zo hebben we het ook voor de kinderen geregeld. Hun vriendjes zijn geen erfgenamen van ons en hebben geen enkel recht op de erfenis.

Zolang de relatie goed is, merk je daar toch niets van. Het is een bescherming voor mocht het stuk lopen. Manlief en ik vinden ook beiden dat waar ouders voor gewerkt hebben, niet automatisch naar de partners van de kinderen hoort te gaan. Dus hebben we dat gedeelte uitgesloten in ons testament.

Testament opstellen

Misschien dat je het overdreven vindt, maar ik kan je echt aanraden om gewoon een testament op te laten stellen. Het is zo belangrijk om alles goed geregeld te hebben. Een overlijden is al verdrietig genoeg en als je dan gedoe kan voorkomen, zou ik dat altijd doen. En als je gewoon al enigszins weet wat je vastgelegd wil hebben, kan dat wellicht ook in prijs schelen.

Overigens zijn er ook handige website waar je per regio de prijzen van notarissen kan vinden. Kijk bijvoorbeeld maar op Notaris in Amsterdam. Ik heb de prijzen een beetje bekeken en die komen enigszins overeen met wat wij betaald hebben destijds. Het is even een bedrag, ik weet het, maar het is het allemaal waard. Gewoon een testament opstellen!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock