Ooit van een assieraad gehoord?

Op dit moment staat ons leven in het teken van een nieuw leven. Iedereen binnen onze familie is ermee bezig en we kunnen niet wachten tot ze er daadwerkelijk is. Maar afgelopen week zijn wij als gezin ook bezig geweest met de dood. Don’t worry, we zijn allemaal gezond en er is onlangs niemand overleden. Maar het grafrecht van het graf waar mijn vader en zijn ouders liggen is verlopen en nu is het de vraag of we deze gaan verlengen.

Ik had een hele speciale band met haar.


In 1991 overleed mijn oma. Ik was toen 7 jaar oud en ik had een hele speciale band met haar. Mijn oma was zelf geadopteerd en kende haar eigen familie niet. Nadat ze met mijn opa trouwde, kregen ze twee zonen. Mijn vader Ton en zijn broertje Peter. Peter kreeg drie zonen en mijn ouders kregen eerst ook twee zonen. In de familie Scheffer waren dus alleen maar mannen! Totdat ik in 1984 als een soort cadeautje werd geboren 😊. Zeker voor mijn oma was dit heel bijzonder. Mijn oma is redelijk plotseling aan haar hart overleden en zij is na haar afscheid begraven.

Lees ook: testament opstellen

Opa en oma weer samen

In 2000 overleed ook mijn opa. Hij werd gevonden door de dame die wekelijks zijn huis schoonmaakte. Hij lag op de bank en leek rustig te zijn heengegaan. Wij woonden toen op Curaçao en ik heb hierdoor nooit fatsoenlijk afscheid van hem kunnen nemen. Gelukkig was mijn vader een paar dagen daarvoor in Nederland aangekomen. Het leek wel of hij daarop gewacht had. Mijn opa was sinds het overlijden van oma niet meer zo vrolijk als eerst. Nou ja, mijn opa was sowieso geen vrolijke man, maar het gemis van zijn vrouw maakte hem alleen maar somberder. Het was een mooi idee dat hij bij mijn oma in het graf zou komen. Dan waren opa en oma weer samen.

Hij was maar 63 geworden, maar heeft voor meer dan 100 jaar geleefd

In 2007 kregen wij het verschrikkelijke nieuws te horen dat mijn vader kanker had. Hij zou niet meer beter worden, maar kon met behandelingen nog wel tijd rekken. Uiteindelijk heeft hij nog twee jaar aan zijn leven vast kunnen plakken en daar zijn wij heel dankbaar voor. Hij heeft die twee jaar ook echt nog kunnen reizen en genieten. Genieten dat deed hij sowieso altijd al. Hij was maar 63 geworden, maar heeft voor meer dan 100 jaar geleefd. Omdat mijn vader wist dat hij ging sterven, heeft hij heel veel zaken voor zijn uitvaart zelf kunnen bepalen en regelen. Hij wilde graag bijgezet worden in het familiegraf.

Ik heb geen graf nodig om aan mijn vader te denken.

Wij hebben een familiegraf en het grafrecht is inmiddels verlopen. Nu is het de vraag of we deze gaan verlengen. Mijn broers vinden het een mooi idee om dit familiegraf te behouden. Maar wat vind ik eigenlijk? Ik kom er heel weinig. Ik heb geen graf nodig om aan mijn vader te denken. Bovendien ligt daar naar mijn mening alleen een hoopje botten en mijn vader zit voor altijd in mijn hart. Ik hecht wel veel waarde aan spullen die een bepaalde herinnering hebben. Zo heb ik zelf een doosje waar hij zijn medicijnen in bewaarde, dat gebruik ik nu voor mijn sieraden. Mijn broers hebben zijn horloges en kettingen en mijn moeder draagt zijn trouwring altijd bij zich.

assieraad

Vele mooie ashangers te koop

Ik zou zelf liever gecremeerd willen worden. Onze aarde is al zo vol en het idee dat we ook nog zoveel mensen in de aarde moeten begraven, staat mij een beetje tegen. Iedereen zijn of haar eigen voorkeur en daar heb ik ook zeker respect voor. Als ik kom te overlijden is mijn lichaam, maar een lichaam zonder ziel en het kan mij eigenlijk niet zoveel schelen wat er dan mee gebeurt. Cremeren is wat mij betreft dan een goede optie. Bovendien kunnen mijn nabestaanden mijn as verwerken in een mooi assieraad, waardoor ze altijd iets van mij bij zich dragen. Dat vind ik een mooi idee. Bij assieraad.com staan vele mooi ashangers te kopen. Een assieraad is een gedenksieraad waar je een beetje as, maar ook een stukje stof of een haarlokje in kan doen. Ook als jouw dierbare niet gecremeerd wordt, kan je dus zo’n sieraad bestellen. Via de site kun je verschillende hangers, ringen en beeldjes bestellen. De webshop biedt persoonlijk advies, zodat alles geheel naar wens zal zijn. Mocht het assieraad toch niet bevallen, kan je deze ook nog retourneren. Dat is wel hele goede service, want het gaat tenslotte om iets heel persoonlijks. Ik houd dit zeker in gedacht, maar hoop hier natuurlijk nog lang niet over na te hoeven denken. Eerst maar weer de focus op het nieuwe leven in mijn buik!