Mijn oudste zoon is precies 13 maanden ouder dan zijn broertje. Toen ik voor de tweede keer zwanger werd en dat was dus al heel snel, hoorde ik van iedereen …. ‘dat is best zwaar straks’. Ik dacht nog dat dat wel mee zou vallen. Tja, wist ik veel. Gelukkig bestaat er nu ‘De complete peuters en kleuters survivalgids voor ouders’ en in deze blog vertellen ik je er alles over!

Het stuiterballen effect

Mijn beide jongens hebben wel iets mee van hun moeder, het stuiterballen effect. Al heel lang hoor ik van vrienden dat ik een stuiterballetje ben. Ik ben altijd in bewegen en niet te stoppen. En dat is nu net wat ik aan mijn twee zoons heb meegegeven. Ze zijn nu 2,5 en 3,5 jaar en vinden elkaar lief, maar ook vaak niet. Ik zal ook zeker niet zeggen dat ik engeltjes heb. Het zijn eerder af en toe monstertjes. Ik houd heel veel van ze, maar ze kunnen ook zeker het bloed onder mijn nagels weghalen. 

De complete peuters en kleuters survivalgids voor ouders

Nu ben ik net als elke ouder op zoek naar de beste manier om hun aan te pakken. Via Miriam mag ik het boek ‘De complete peuters en kleuters survivalgids voor ouders’ proberen. Het geeft concrete tips en adviezen om de periode van 1 tot 5 jaar heelhuids door te komen. Twee dames hebben het boek geschreven, waarbij één van de twee hele leuke, maar duidelijke illustraties erbij heeft gemaakt. 

Natuurlijk is er niet één duidelijk boek wat ervoor zorgt dat je meteen engeltjes aan kinderen krijgt, die meteen naar je luisteren. Ik vond het vooral fijn om te lezen dat bepaalde acties van mijn zoons duidelijk omschreven werden. Blijkbaar heeft elk kind bepaalde fases waar het doorheen moet en waar je dus als ouders ook doorheen moet. Maar deze survivalgids voor ouders is wel een enorme uitkomst.

Ontploffende kinderen

Neem nu de enorme driftbuien. Om de kleinste dingen kan een kind ontploffen. Volgens mij weet hij zelf dan ook niet waarom hij boos of driftig is. De vraag is, hoe kan je dat nu stoppen. Nou eigenlijk is het heel simpel, als ouder moet je dan je kind vasthouden of troosten. Blijkbaar komt er dan oxytocine vrij in het lichaam van het kind. Dat hormoon helpt om te kalmeren. Ergens wist ik wel dat het goed is om je kind vast te houden, maar dat er dan een hormoon vrij komt dat een kind kalmeert wist ik echt niet. 

In de periode van 12-18 maanden gaan wij als ouders continu ‘nee’ zeggen. We willen dan niet dan onze kleine ergens aan komt of ergens naar toe kruipt. Ook ik doe het eigenlijk regelmatig om aan te geven dat ik iets niet wil. Blijkbaar is het verstandiger om ‘stop’ te zeggen dan ‘nee’. Als je namelijk ‘nee’ zegt is dat vaak verwijtend en met opgetrokken wenkbrauwen. Zeg je ‘stop’ dan open je je ogen en is je toon dwingend zonder verwijtend te zijn. Dit komt uiteindelijk beter binnen bij de kleine. 

Het toepassen van de adviezen, hoe gaat dat in de werkelijkheid?

Nu ben ik al een paar dagen de adviezen in deze survivalgids voor ouders toe aan het passen op mijn twee zoons. Aangezien er voor elke leeftijd een hoofdstuk is beschreven met tips, kan ik beide jongens op hun eigen niveau aanpakken. Ik merk dat ik inderdaad beter doordring tot ze door niet meer continu ‘nee’ te roepen.

Wat ik ook heel vaak zei was ‘van mama mag je de deur niet aanraken’. Natuurlijk deden ze het dan altijd meteen. Door het boek heb ik begrepen dat het woord ‘niet’ nog niet te begrijpen is. Door het dus zo te zeggen denkt mijn jongste ‘mama wil dat ik de deur aanraak’. Als ik dan toch boos wordt snapt hij het natuurlijk niet meer. 

Juist dit soort tips en adviezen zijn super handig. Natuurlijk heb ik niet spontaan engeltjes gekregen en is het nog steeds uitdagend elke dag, maar ik heb wel weer goede tips gekregen dankzij deze survivalgids voor ouders. Bijvoorbeeld hoe ik het anders zou kunnen doen. Juist door dingen op een andere manier aan te pakken, merk ik dat ik soms beter door dring tot ze. En lukt alles niet, bedenk dan altijd…. Ook deze fase gaat voorbij!

Conclusie? Dikke vette aanrader

Voor elke ouder is het boek zeker een aanrader. Het geeft echt duidelijke adviezen en tips. Bovendien leest de survivalgids super makkelijk weg en spreken de tekeningen voor zich. Koop het boek bij bol.com voor €19,95