In mijn vorige blog vertelde ik over die kleine harde amandelkoekjes, Biscotti. Ik heb ze op mijn werk uitgedeeld aan mijn collega’s. Vaak geef ik mijn sociale calorieën (zo noem ik mijn baksels!) weg aan iemand, of deel ik het uit. Ik vind het leuk om andere mensen blij te maken met iets wat ik gemaakt heb, en de reacties die je dan terugkrijgt zijn fijn en soms ook leerzaam! Zo heb ik laatst een amandelcake met sinaasappelsiroop gemaakt voor mijn collega’s en de mensen om mij heen. Dit kon makkelijk, want het is een grote cake! En het is vrij gemakkelijk te maken.

Torta di Mandorle alla Siliciana 

335 gram witte amandelen
225 gram ongezouten roomboter
8 grote eieren
300 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels poedersuiker
Rasp van 2 sinaasappels
175 gram bloem
2 eetlepels maïzena
2 theelepels bakpoeder
Sap van 4 sinaasappels
Kristalsuiker naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de amandelen op een bakplaat en rooster ze 10 minuten. Laat ze volledig afkoelen. Doe daarna de helft van de amandelen samen met 55 gram kristalsuiker in een maler en maal ze fijn. Hak de rest van de amandelen grof met een mes.

Leg alvast een vierkante bakvorm van ongeveer 20x20cm klaar met bakpapier erin.

Smelt de roomboter in een steelpannetje en zet dit opzij tot je het nodig hebt. Rasp ook alvast de sinaasappels en zet dit ook opzij.

Splits de eidooiers van de eiwitten, en zet de eiwitten even weg. Voeg de eidooiers samen met de kristalsuiker en poedersuiker in een kom en meng dit met een spatel goed door. De suikers moeten helemaal opgelost zijn en de eidooiers moeten lichter geel van kleur zijn.

Voeg hierbij langzaam de gesmolten boter al roerend toe, en blijf roeren tot alles goed opgenomen is. Daarna doe je de gemalen amandelen en grof gehakte amandelen samen met de sinaasappelrasp erbij en meng je dit goed erdoorheen.

Zeef in een andere kom de bloem, maïzena en bakpoeder en voeg dit allemaal beetje bij beetje al roerend bij het mengsel tot alles goed opgenomen is.

Klop de eiwitten met een mixer goed op totdat je zachte pieken kan vormen zodra je de mixer er langzaam uithaalt. Voeg de opgeklopte eiwitten toe bij het mengsel en meng dit heel voorzichtig door. Zorg ervoor dat er wat luchtigheid in overblijft.

Nu kun je het mengsel in de bakvorm schenken en 20/30 minuten in de oven bakken. Houd de cake goed in de gaten! Zodra je een satéprikker erin prikt en deze er weer schoon uithaalt, is de cake klaar. Haal de cake uit de oven en zet dit even opzij.

Pers de sinaasappels uit en doe het sap in een steelpannetje. Voeg naar smaak kristalsuiker toe en laat dit even inkoken, totdat het suiker opgelost is en de siroop goed warm is.

Prik nu met een satéprikker heel veel gaatjes in de cake en smeer met een kwast de siroop over de cake. Deze cake kan heel veel hebben, dus leef je uit!

Laat de cake helemaal afkoelen en dan kun je eindelijk ervan gaan genieten. Buon appetito!