Ik ging met Woca producten mijn houten eettafel aanpakken. Lees je mee hoe dat is gegaan?

Deze zomer had ik allerlei plannen gemaakt, klusjes om te doen. Je raadt het al, grootse plannen en weinig tot geen uitvoering. Dus de enkele projecten die ik opgepakt heb, heb ik eerst ook heel lang uitgesteld. Een voorbeeld daarvan is de houten tafel in de tuin. Deze heb ik ooit met een bingo gewonnen jaren geleden. Het staat al een aardige tijd in de zon en de regen. Dat is nu wel te zien.

Al geruime tijd neem ik me voor het ding eens goed aan te pakken. Maar ja, tijd en zin en zo ontbreken vaak. WOCA benaderde mij en liet mij de challenge aangaan om toch de eettafel aan te pakken. Zelfs ik zou het kunnen in een korte tijd. Ik heb me dus laten ompraten. Nieuwsgierig naar hoe het vergaan is?

woca producten buitenhout

Wie of wat is WOCA

Voordat ik over mijn handarbeid avontuur vertel, eerst nog even wat informatie over WOCA. Ik kende dit bedrijf zelf helemaal niet, dus waarschijnlijk de meesten niet. Dit is wat ik vond op de website.

WOCA is een afkorting van Woodcare, het Engelse woord voor houtverzorging. Al sinds 1969 ontwikkelt en produceert WOCA schone, kwalitatief hoogwaardige producten voor de natuurlijke bescherming en het onderhoud van hout, binnen en buiten. Producten van WOCA staan bekend om hun natuurlijke uitstraling en eenvoudige onderhoud.

Volgens de aardige man die ik aan de lijn had, komt het ook neer op een snelle en vriendelijke manier om je hout te onderhouden, beschermen en weer als nieuw er uit te laten zien. Het is geen kwestie van dagenlang lakken in ieder geval. Dat klonk mij als muziek in de oren! (Ja, ik ben een beetje lui soms). Nadat ik een foto van mijn houten tafel gestuurd had, kreeg ik enkele dagen later het pakketje van Woca opgestuurd. Daar heeft het nog een paar weken gestaan voordat ik eindelijk eens echt aan de slag wilde / kon gaan.

Het start met reinigen

Onze tafel was nog nooit echt goed schoongemaakt of gelakt. Inmiddels was de houtkleur dus ook een beetje groenig geworden. Dat moest natuurlijk als eerste aangepakt worden. WOCA had mij daarvoor de Exterior Deep Cleaner gestuurd. Voordat ik daarmee aan de slag ging, hebben we eerste de hoge druk spuit erop gezet om het ergste mos eraf te spuiten. Dat was een paar weken geleden.

De dag van de opknapsessie zag het er nog enigszins groenvrij uit. Volgens de instructie op de website van WOCA moest ik eerst de tafel goed nat maken. Yes, eindelijk los gaan met de tuinslang dus. Vervolgens met de Exterior Deep Cleaner de hele boel onderspuiten en even laten inweken. Ik kon oprecht haast niet meer wachten om met de harde borstel aan de slag te gaan. Ik was zo benieuwd of je al gelijk wat zou zien. Manlief zei dat dat namelijk niet zo zou zijn.

woca producten buitenhout

Schrobben, schrobben en nog eens schrobben

Al zingend ging ik met de harde borstel de tafel te lijf. Vraag me niet waarom, maar ik had er gewoon plezier in. Ik merkte vrij direct al dat de kleur van het hout veranderde. Natuurlijk had het er ook mee te maken dat het nog nat was, maar toch. Op één van de poten zag ik nog wat mos zitten, dus verwachtte ik daar flink te moeten schrobben. Nee dus, ik kon het zo weg vegen.

Waar ik dacht minimaal een uur lang bezig te zullen zijn, was ik na kwartiertje al klaar. Daarna was het een kwestie van de boel weer natspuiten met de tuinslang (jippie) en klaar zetten voor het lakwerk. Eerst moest het nog goed drogen uiteraard. WOCA adviseert het acht uur later pas verder te verwerken. Deze klus heeft wel dus enigszins planwerk nodig.

Lakken met WOCA olie voor buitenhout

Van mijn vader mag ik eigenlijk niet lakken zeggen, omdat het olie is wat op het hout gaat. Ik noem het wel gewoon zo, want het voelde hetzelfde. Enfin, ik mocht dus aan de slag met de Exterior Wood Oil nadat mijn tafel prachtig opgedroogd was. Ik vond het haast zonde om het te gaan bewerken. Vooral toen ik merkte dat er een bruine kleur voor in de plaats terug kwam. Maar ja, eenmaal begonnen moest ik het wel afmaken.

Ik ben er denk ik een half uurtje mee bezig geweest en genoot er oprecht van. “Een kloddertje bruin hier, een kloddertje bruin daar”. Ik was erg benieuwd naar wat het uiteindelijke resultaat zou zijn als het helemaal droog was. Het was dan ook het eerste wat ik deed de volgdende ochtend: mijn houten tafel buiten bewonderen.

woca producten buitenhout

Helemaal heppiedepeppie

Die bruine look van de tafel was even wennen, maar ik ben er oprecht zeer blij mee. En het was zo makkelijk te doen. Ik hoefde niet te schuren, volgde gewoon de instructies op de website (kind kan de was doen) en niet heel lang daarna was ik klaar. De beste man van de Woca had dus gelijk toen hij zei dat “zelfs ik het kan”. Wat mij betreft daarom echt een absolute aanrader als je nog wat hout hebt staan, dat wel eens beter er uit gezien heeft!

woca producten buitenhout

Zelf proberen? Vraag hier wat samples aan.