Niemand zit te wachten op waterschade in zijn huis. Schimmel, rot en andere schade behoren tot de gevolgen. Ook kan je veel werk hebben van het herstellen van het lek. Gelukkig vind je in dit artikel een aantal tips die het gedoe kunnen verminderen. Hopelijk ben je er met deze tips een stukje sneller van af!

Sluit de toevoer van water naar je huis af

Voordat je ook maar enige hulp inschakelt, is het belangrijk om deze eerste stap te nemen. Iedere lekkage wordt namelijk opgelost door middel van dezelfde eerste stap. Het is belangrijk om de watertoevoer naar het hele huis af te sluiten. Dit voorkomt dat de lekkage of de schade nog groter wordt. De afsluiter kan je waarschijnlijk vinden in de keuken, badkamer of meterkast.

Waar komt het water bij deze lekkage vandaan?

Ga vervolgens op zoek naar de bron van het lek. Dit kan je zelf doen, maar je kunt ook de hulp en expertise van een loodgieter Amsterdaminschakelen. Als je ergens anders woont, bijvoorbeeld in Almere, dan bel je natuurlijk een loodgieter in Almere. Misschien heeft het lek een hele voor de hand liggende oorzaak, zoals een wasmachine die verstopt zit en daardoor zijn water niet meer kan afvoeren. In dat geval zou je het lek gauw zelf vinden en de wasmachine kunnen laten repareren. Het lek kan ook een andere bron hebben, zoals ergens in de leidingen. Dan is het toch fijn om de hulp van een expert erbij te halen. Op die manier kan hij het lek vinden en het probleem voor je oplossen.

Tijd om je huis weer watervrij te maken

Nu is het tijd om al het water en vocht zo snel mogelijk uit je huis te krijgen. Sommige schimmels groeien al na een dag in je huis en deze zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid. Zet alle ramen en deuren zo wijd mogelijk open en werk dan al het water weg met bijvoorbeeld een pomp. Om al het vocht uit het pand te krijgen, kan je een luchtontvochtiger gebruiken en deze een dag of twee laten staan.

Na het identificeren van de bron van het lek, is deze leiding, het dak of de machine gerepareerd. Maar als deze reparatie een tijdje duurt, is het belangrijk toch alsnog te beginnen met het verwijderen van water en vocht uit het pand, terwijl je het water (gedeeltelijk) afgesloten houdt.

Zo kan het makkelijk opgelost worden

De gevolgen van een waterlek zijn dus echt ellendig. Om de schade te beperken, is het belangrijk om zo snel mogelijk de watertoevoer af te sluiten en de oorzaak van het lek te vinden en te repareren. Vervolgens moet het water en vocht zo snel mogelijk uit het huis.