Weet je waar ik in eerste instantie bekend om ben geworden op TikTok? Om mijn filmpje over de walkietalkies. Ik vertelde namelijk dat mijn kinderen zonder ouderlijk toezicht buiten mogen spelen, omdat ze een walkietalkie dan bij zich hebben. Waarom? Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Mijn oudste dochter is acht jaar. Ons inziens dus gewoon nog te jong voor een telefoon. We proberen haar nog zoveel mogelijk gewoon lekker kind te laten zijn zonder al die technologie die een achtjarige echt niet nodig heeft. Ja, ik weet het. Zo’n horloge met GPS tracker zou een optie zijn. Maar ook deze hypermoderne items vind ik nog niet nodig. Vooral omdat deze vaak spelletjes er op hebben. Bovendien wil ik niet dat ze afhankelijk zijn van beltegoed of een mobiel netwerk. Allemaal redenen dus waarom we naar een alternatief gezocht hebben.

Waarom walkietalkies?

Een vriendinnetje van onze oudste bracht ons eigenlijk op het idee. Zij speelde samen met haar broertje buiten en ik hoorde ze tegen elkaar door de walkietalkies kletsen. Ik wist gelijk dat dit de oplossing kon zijn. Je geeft één unit aan je kind en de andere houd je als ouder zelf. Als er iets is, piep je elkaar op. Als de kinderen zich verplaatsen, laten ze het weten aan mij. Als ze iets willen vragen, ben ik snel bereikbaar voor ze. En met een extra unit kunnen ze ook met elkaar overleggen. Het laatste is erg grappig, want uiteraard is alles ook te horen via de ouderunit die dan thuis ligt. En nog een bijkomend voordeel is, is dat de batterij aardig lang door gaat en het beltegoed nooit op is. De kinderen? Die vinden het geweldig om er mee buiten rond te lopen. En deze mama hoeft niet de hele wijk door te lopen als ik ze nodig heb. Allemaal win win!!!

walkietalkie Motorola

Welke walkietalkie?

Als je ook overweegt walkietalkies te kopen als alternatief voor een horloge of telefoon, heb ik wel mijn suggesties voor je. Er zijn twee dingen erg belangrijk: het bereik en de batterij. Het laatste spreekt natuurlijk voor zich. Het eerste kan nogal wat misleidend zijn. In eerste instantie hadden we namelijk een set met een bereik van 7 kilometer. Misschien dat dat haalbaar is in een weiland. In de bebouwde kom is dat niet realistisch. Vooral niet met die goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig. Ik moest elke keer buiten staan om mijzelf duidelijk verstaanbaar te maken. Sinds een paar weken hebben we nieuwe walkietalkies van Motorola en hoeft dat niet meer. We hebben twee verschillende units en ik licht deze graag even voor je toe.

Motorola Talkabout – T82

Mijn twee dochter en ik vinden de Motorola Talkabout – T82 qua design de mooiste van de twee. Het display met blauwe led letters heeft een coole uitstraling. We hadden niet gelijk door dat de draaiknop bovenop bedoeld was om het aan te zetten. Tip dus alvast van mij. De walkietalkie heeft verder 16 kanalen, een LED zaklamp, oordopjes, meerdere batterij mogelijkheden en een klip om het op de riem te dragen. Oh ja, laten we niet vergeten dat het ook nog waterdicht is! Er kan dus prima buiten in de regen mee gespeeld worden. Als mijn kinderen in de regen buiten zouden willen spelen dan. Het bereik zou in de open vlakken tien kilometer halen. In de bebouwde kom red je dat niet. Maar ik hoef niet meer naar buiten als ik mijn kinderen op piep. En het geluid is beduidend beter dan die van mijn vorige set.

Meer informatie over de T82

Motorola Talkabout – T92

De tweede set walkietalkies die we in huis hebben is de Motorola Talkabout – T92. Deze heeft een wat stoerder en robuuster uiterlijk dan de T82. Dat is ook met reden, want dit exemplaar is echt waterdicht. Volgens Motorola kan het op zee gebruikt worden, dus dat zegt genoeg. Ik heb het nog niet getest, maar het kan gewoon zonder schadelijke gevolgen in een plasje water gedropt worden. Verder heeft ook de T92 maar liefst 16 kanalen en bijhorende accessoires. De ingebouwde lampjes zijn natuurlijk voor de kinderen onwijs gaaf, want er is een rode en een witte beschikbaar. Die werken overigens ook op het of met water. Het geluid is bizar helder en duidelijk. En de T92 kan gebruikt worden in combinatie met de T82.

Meer informatie over de T92

Is het de prijs waard?

Als je, net als ik, nog geen zin hebt in een telefoon of een horloge met GPS voor je kind, dan zijn walkietalkies een goed alternatief. Er zijn meerdere soorten en merken verkrijgbaar, maar uit ervaring kan ik je zeggen dat een investering in kwaliteit de moeite waard is. Een aangegeven bereik van tien kilometer is in de bebouwde kom echt wel een minimum. Tenzij je graag vaak buiten wil staan natuurlijk. Qua geluid (helderheid en volume) zijn de hiervoor genoemde Motorola’s wat mij betreft ook echt de beste. Het is even een slok geld, maar uiteindelijk wel absoluut de moeite waard. Voor de papa’s en mama’s, maar ook de kids. Trouwens, ze zijn eveneens uitermate handig op vakantie! Vrijheid op de camping!