We weten iets meer dan twee jaar nu dat onze Noor een genetische mutatie op haar negende chromosoom heeft, dat het syndroom van Kleefstra heet. Ik heb daar al eerder uitgebreid over verteld. Daarvoor wisten we natuurlijk al dat er iets aan de hand was. Ik had al contact met andere ouders in eenzelfde soort situatie en gaandeweg leerde ik meer over de wereld van de meervoudig beperkte kinderen. Nog steeds ontdek ik nieuwe mogelijkheden, rechten en regeltjes. Maar ook de webshops met producten speciaal voor onze bijzondere kindjes. Zo bijvoorbeeld dus ook educadora. Daar vond ik onder andere echt super leuke verzwaringsdekens (niet die op de foto, want die is handgemaakt door een andere moeder).

Wat is een verzwaringsdeken?

Misschien heb je er nooit eerder over gehoord, maar een verzwaringsdekens is in de wereld van de beperkte kinderen een zeer populair product. Daarbuiten lijkt het wat minder beroemd te zijn. Zonde eigenlijk, want het is eigenlijk voor iedereen wel geschikt. Maar wat is het dan eigenlijk? Het zal geen verrassing zijn, maar het is gewoon een verzwaarde deken. Het idee erachter is dat het een gevoel van geborgenheid en veiligheid geeft als het over je lichaam ligt. Een beetje zoals je ook je hand op een pasgeboren baby laat rusten. De druk voelt als vertrouwd aan. Een verzwaringsdeken geeft eenzelfde druk waardoor je lichamelijk en geestelijk tot rust komt. Het heeft ook als voordeel dat je sneller en dieper in slaapt valt.

De ontprikkeling

Omdat een verzwaringsdeken het gevoel van geborgenheid geeft, wordt het vaak ook gebruikt als een methode om prikkels weg te nemen bij kinderen. Kinderen die overprikkelt zijn vallen niet gemakkelijk in slaap. De verzwaringsdeken kan dan helpen te ontspannen waardoor de slaap zijn intrede kan doen. Maar soms wil je niet perse de slaap, maar wel een vorm van rust voor je kind. Als de prikkels te heftig aanwezig zijn. Je kan dan natuurlijk gewoon het dekentje naar beneden halen. Maar er is nog een leukere, vind ik dan, mogelijkheid. Er zijn namelijk ook verzwaarde knuffels!

verzwaringsdeken

Verzwaringsknuffel

Ik ging op zoek naar een verzwaringsdeken bij de webshop Educadora en vond daar verzwarings knuffels. Daar werd ik echt gewoon enthousiast van! Het idee van een knuffel, dat de overprikkeling weg kan nemen! Niets geen deken, maar gewoon een handzaam klein knuffeltje. Iets dat een maatje kan zijn voor je kind. Voor Noor heb ik Manimo de hond in huis gehaald. Het is echt heerlijk zacht en fijn om op je te hebben. Ja, ik heb het al zelf ook geprobeerd. Noor is er erg blij mee. Ze vindt het niet altijd leuk als het op haar ligt, maar de oortjes vindt ze geweldig om op te sabbelen. Het is gewoon haar hondje. Ik hoop dat ze er nog jaren plezier van zal hebben.

Mocht je op zoek zijn naar een verzwaringsdeken of verzwaringsknuffel, dan kan je bij Educadora geheid slagen. Denk wel aan de vuistregel wat betreft het gewicht: de deken of knuffel mag niet meer dan 10-12% van het lichaamsgewicht zijn. Neem ook vooral een kijkje bij de andere leuke producten op de website, want er is zoveel te vinden. Voor alle kinderen!!!