Afgelopen week ontving ik van mijn schoonzus een berichtje met de vraag of ik wist dat een zorgbehoevend kind recht geeft op dubbele kinderbijslag. Ja, dat wist ik! Zij dus niet, wat mij verbaasde aangezien zij al jaren in deze zorg werkt. Blijkbaar is het recht op dubbele kinderbijslag niet iets wat algemeen bekend is. Reden genoeg voor mij om er even wat aandacht aan te geven, want wie weet komt jouw kind er ook voor in aanmerking.

Wanneer heb je recht op dubbele kinderbijslag?

Niet ieder kind is intensief zorgbehoevend en de eisen zijn flink. Dus lees je eerst goed in voordat je de aanvraag doet.

Allereerst kan je pas dubbele kinderbijslag aanvragen vanaf het moment dat je kind drie jaar is geworden. Daarvoor kom je niet in aanmerking. Het proces van goedkeuring doet ook wel even, maar werkt altijd wel met terugwerkende kracht vanaf de datum van je aanvraag. Het is dus raadzaam om het in het kwartaal van de derde verjaardag het verzoek in te dienen.

De eerste aanvraag

De ouder die de normale kinderbijslag op zijn of haar rekening ontvangt is ook degene die de aanvraag kan doen met zijn of haar DigID bij de SVB (Sociale Verzekerings Bank). De SVB gaat vervolgens aan het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) vragen om een advies. Vervolgens krijg je van deze instelling per post een uitnodiging om de aanvraag verder digitaal in te vullen.

De opgevraagde informatie

Het begint met een uitgebreid in te vullen formulier over de aandoening van je kind en wat het wel en niet kan. Kan het zelf eten bijvoorbeeld? Of communiceren? In het formulier kan je ook aangeven welke documenten wat betreft de problematiek gaat meesturen. Deze zijn sowieso verplicht:

 • een ondertekend machtigingsformulier
 • een brief van de arts, specialist of behandelaar waarin staat welke ziekte of aandoening uw kind heeft. 
 • een verslag van school of de dagbesteding
 • (medische) informatie waaruit blijkt dat uw kind erg veel zorg nodig heeft door de ziekte of aandoening. Bijvoorbeeld een verslag van een arts of behandelaar over het gedrag van uw kind.

Heb je het dossier compleet? Dan dien je dit in zijn geheel in bij het CIZ. Daarna kan je alleen nog maar wachten op een oordeel.

Dubbele kinderbijslag

Shutterstock

Punten scoren

Kort gezegd gaat het CIZ kijken op welke onderdelen er intensieve zorg nodig is om in aanmerking te komen voor dubbele kinderbijslag. Op deze onderdelen kan je een punt “verdienen”:

 1. lichamelijke verzorging
 2. zindelijkheid
 3. eten en drinken
 4. mobiliteit
 5. medische verzorging
 6. gedrag
 7. communicatie
 8. zelfstandig (alleen) thuis zijn
 9. begeleiding buitenshuis
 10. structuur in de dagbesteding

Je krijgt een punt als er op dat onderdeel meer zorg is dan bij andere kinderen van dezelfde leeftijd. Het minimum aantal punten wordt dan ook steeds minder naarmate het kind ouder wordt. Tot bij jaar heb je er minimaal vijf nodig (wij hadden er acht). Tot negen jaar zijn het er vier en daarna nog maar drie.

De beslissing

Het CIZ neemt haar tijd voor een advies. Het kan rustig zo’n tien weken duren. Eenmaal gegeven neemt de SVB het wel gewoon over en binnen redelijke tijd. De eerste volgende kinderbijslag ronde zal er dan ook dubbele kinderbijslag worden uitbetaald. Of zelfs drie maal als er een nieuw kwartaal inmiddels gestart is.

Mijn advies

Uit mijn omgeving heb ik vaker gehoord dat er een afwijzing op de aanvraag dubbele kinderbijslag is geweest omdat het of niet compleet was of niet tijdig opgestuurd was. Het CIZ geeft je een termijn waarin je alles opgestuurd moet hebben. Het is niet erg ingewikkeld hoor, maar het moet wel compleet zijn. Verzamel dus eerst al je stukken voordat je de aanvraag doet. Vraag de zorgverleners om een recent verslag, bel je kinderarts voor een verklaring op schrift en zorg eerst voor een digitale machtiging. Zorg dat je alles ingescand hebt, want digitaal versturen gaat echt beter dan per post. Er raakt nog wel eens wat kwijt daar. Bel twee weken na verzending of alles bij hun in het systeem ook is binnen gekomen of dat ze nog iets missen. Daarna kan je even achterover leunen. Tot het moment gekomen is dat je verlenging aanvragen moet. Ook dit moet tijdig gebeuren!

Heb je er recht op?

Je hoeft niet zwaar meervoudig beperkt te zijn om recht te hebben op dubbele kinderbijslag. Als je kind beduidend meer zorg nodig heeft dan een ander kind van dezelfde leeftijd kan je al in aanmerking komen. Loop die punten hierboven na en bereken je score. Kom je boven het minimum punten uit? Dan kan een aanvraag misschien wel zinvol zijn. Vind je het erg lastig om in te vullen? Vraag dan de maatschappelijk begeleider om even mee te kijken. Maar geloof me, als je kan lezen kan je dit ook prima zelf. Succes!