Ik heb nu toch zoiets leuks ontdekt! En ik weet zeker dat je gelijk “oh ja” zal zeggen als je goed nadenkt. Met de woorden “optische illusies” zal je dat in ieder geval niet gelijk hebben. En toch ken je er genoeg. De meest bekende is denk ik wel van de oude en jonge vrouw. Beiden zijn afgebeeld in één plaatje. Je moet gewoon op twee manier naar de afbeelding kijken. Is het nog een beetje te volgen wat ik bedoel? Misschien dat dit helpt:

Wat is een optische illusie?

Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Gezichtsbedrog toont eigenschappen van ons visueel perceptiesysteem aan, de mechanismen in de hersenen die grotendeels bepalen wat wij menen waar te nemen. 

Er zijn twee foutenbronnen:

fysiologische illusies, gebaseerd op eigenschappen van het menselijk oog. Voorbeeld: een nabeeld op het netvlies, of van ver een reclamepaneel als homogeen gekleurd zien, terwijl het feitelijk gestippeld is.

psychologische illusies, waarbij de hersenen de signalen verkeerd interpreteren. Voorbeeld: een onmogelijke figuur waarnemen, of een gezicht in de wolken onderscheiden.

Verbazingwekkende optische illusies van Deltas

Van Deltas heb ik een set kaarten met alleen maar optische illusies gehad. Het bestaat uit veertig kaarten met alleen maar breinbrekers. Sommige (her)kende ik vrij snel en bij enkele moest ik goed kijken. Vooral als je turen moet en er iets verschijnt heb ijk altijd moeite. Vreemd genoeg lukt mij dat nooit. Ik ben zelf meer fan van de kaartjes zoals de oude en jonge vrouw. En van lijnen, die krom lijken en toch recht blijken te zijn. Afgelopen weekend heb ik een aantal kaartjes met mijn oudste gedaan en ze moest hard lachen. “Dat lijkt toch echt anders, mama” hoorde ik dan. Ook mijn vader kon de optische illusies wel waarderen. Het is gewoon erg grappig en vermakelijk om in huis te hebben.

Meer informatie over dit product.

Verbazingwekkende optische illusies van Deltas

Lees ook: 100 waanzinnige weetjes over de ruimte

Winactie

Lijkt je dit ook zo leuk om te doen? Laat dan een reactie achter en maak kans op een set.