Onze dochter is inmiddels vier jaar en loopt nog niet. Sterker nog, ze kan nog niet eens zelfstandig staan. Haar slaapkamer is wel boven, dus dat betekent dat manlief en ik haar elke avond naar boven dragen. Nu zijn we natuurlijk nog jong en vitaal (ahum), maar ooit zullen we toch wat anders moeten verzinnen. Althans, als ze niet gaat lopen ergens de komende jaren. Na een gesprek met de WMO weet ik dat er twee opties zijn. Ik licht ze graag toe.

Kamer beneden

We hebben een huis met een erker. Dat is ons voordeel als het gaat om aanpassingen. Volgens de man van de WMO is het namelijk mogelijk om van de erker een kamer met natte cel beneden te maken. Ik weet het, natte cel klinkt raar. Maar zo heet het als je een aangepaste badkamer laat bouwen. Een aanpassing van de woonruimte wordt niet altijd vergoed. Soms vindt de gemeente dat verhuizen naar een andere woning meer geschikt (lees goedkoper) is. In ons geval telt het mee, dat we thuiswonende kinderen hebben die dichtbij naar school gaan. Er wordt niet verlangd dat een heel gezin ontwricht wordt of beter gezegd verkassen moet omwille van één gezinslid. In dat geval is er dus budget beschikbaar voor een verbouwing van de woonkamer. Maar, liet de beste man van de WMO mij weten, er is alleen geld voor de basis. Dat betekent een slaapkamer en natte cel in de meest simpele vorm. Wil je het wat mooier aankleden, dan moet je zelf bij betalen.

Een traplift

Een andere optie is om onze dochter niet meer naar boven te tillen. Een traplift zou dan de uitkomst moeten bieden. Alhoewel ik vernomen heb, dat een lift buiten ook nog eventueel zou kunnen. Ik dacht in eerste instantie dat een aanpassing van onze trap niet mogelijk zou zijn. Omdat het te smal is. Maar bij onze geweldige pgb’er thuis zag ik hoe dat dan er uit zou komen te zien. Haar trap is net zo smal als die van ons en toch zag het er uit alsof er nog ruimte over was. Dus ik sluit het zeker nog niet uit. Maar wat kost een traplift nou eigenlijk? Nou, dat is toch ook weer een paar duizend euro. Ik heb geen idee hoeveel daarvan vergoed zal worden vanuit de WMO. Het is wel voordeliger voor de gemeente dan de erker te verbouwen. Zelfs als je de traplift installeren aan een bedrijf over laat, ben je nog steeds goedkoper uit.

Lastige keuze

We zijn er nog niet over uit welke optie we prefereren. De traplift lijkt de minst invasieve en minder prijzig. Maar soms moeten we ook verder kijken dan dat. Als onze dochter pas heel laat gaat lopen, dan zal er naast de traplift misschien ook een tillift moeten komen. Dat betekent weer verbouwing boven met rails aan het plafond en dergelijke. Dan is gelijk een aangepaste slaapkamer met natte cel beneden misschien weer een logische en wellicht ook verstandigere keuze. Het is dus niet zo eenvoudig allemaal. Reden ook waarom wij voor nu haar gewoon lekker zelf naar boven tillen. Ze is gelukkig nog maar een kleuter, dus we kunnen nog even door.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock