De zomer komt er weer aan! Hartstikke leuk dat warme weer en iedereen weer aan het genieten van het buiten zijn. Maar er is ook een keerzijde. Dit is namelijk ook de periode dat de legionella besmettingen weer toe nemen. Met deze tips kan je het zoveel mogelijk voorkomen.

Wat is legionella? 

Legionella is een bacterie, die in de grond en en in (leiding)water voorkomt. Zolang het een beperkt volume is, kan deze bacterie niet zoveel kwaad. Maar als je het inademt kan je er behoorlijk ziek van worden. De meeste mensen worden er overigens niet ziek van of ervaren milde, griepachtige klachten. Helaas leidt het soms tot ernstige longontsteking. Dit schijnt ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking te heten en heeft wel eens fatale afloop. (bron: RIVM)

Hoe ontstaat een legionella besmetting?

Waarom de zomermaanden meer kans op legionella besmetting geeft? Omdat we dan sinds lange tijd de tuinslang open draaien. Het eerste water, dat er dan uit komt, is verre van vers en de legionella bacterie heeft zich daar inmiddels goed kunnen vermenigvuldigen. Als het water ook nog tussen de 25 en 45 graden Celsius is, kan de nevel ervan een probleem voor de gezondheid opleveren als het in de luchtwegen komt. Verneveling van water vindt plaats bij huishoudelijk gebruik van leidingwater zoals douchen, maar ook tijdens het sproeien van de tuin. Dat maakt het waterspelletje net wat minder aantrekkelijk. vind je niet?

Zo voorkom je een besmetting

  • Gebruik iedere week alle warm- en koudwaterkranen. Even opendraaien en laten doorstromen. Als de kraan langer dan een week niet is open geweest, mag je deze gerust vijf minuten lang open zetten.
  • Als de tuinslang al even in de volle zon heeft gelegen, moet je oppassen als je deze laat doorstromen. Het water, dat nog in de slang zat, kan namelijk kokend heet zijn! Als dat ineens er uit spuit, kan het serieuze brandwonden veroorzaken. Let dus goed op, maar laat het wel even doorstromen. Hete temperaturen in combinatie met niet vers water is een Walhalla voor de bacterie en dus ook een grotere kans op een Legionella besmetting.

Legionella en nu?

Als je denkt dat je een legionella besmetting hebt opgelopen en je ook klachten hebt, is het raadzaam om zo snel mogelijk met je huisarts te overleggen. Immers moet je tijdig aan de antibiotica als er sprake is van een longontsteking. Twijfel je over de kwaliteit van je water, dan kan je dit laten onderzoeken. Weet wel dat een expert altijd een legionella melding maken moet, als de bacterie in grote betalen aantreft in je leidingen. Maar uiteindelijk geldt toch nog steeds dat veiligheid voorop staat!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock