Soms ben ik verrast over de mensen in ons land en dan met name de mate van eigen verantwoordelijkheid, die men lijkt te nemen. Nou ja , het gebrek aan eigen verantwoordelijkheid kan ik beter zeggen. Ik dacht altijd het dat het vooral de millennials waren, die de schuld bij een ander legden, maar het zich gewoon in de mens zelf vrees ik. In deze tijden van Corona komt het egoïsme (bij gebrek aan een beter woord) duidelijk naar boven. Het is al moeilijk voor een aantal om afstand te houden of andere richtlijnen van het RIVM na te leven. Maar ook nu de vrijheid weer wat meer is teruggegeven is lezen voor velen nog een vak. En blijkbaar al helemaal als je op vakantie gaat!

Altijd zelf blijven nadenken

Vorige week was er ophef in het nieuws over Nederlandse toeristen, die naar Griekenland op vakantie gingen en op het vliegveld gelijk weer naar huis gezet werden. Waarom? Omdat ze geen PLF (passenger locator form) ingevuld hadden of in ieder geval niet 24 uur van tevoren. Gelijk volgde er een interview met een gedupeerd gezin en dat de reisorganisatie ze beter had moeten informeren. Geen enkele vorm van eigen schuld! De vier e-mails die de reisorganisatie had gestuurd als herinnering voor de PLF werden niet genoemd. De eigen verantwoordelijk om altijd na te gaan welke papieren je nodig hebt voor een land (denk aan een visum bijvoorbeeld) werd niet genoemd. Het is algemeen bekend dat er nu restricties zijn in veel landen door de Corona en dat je altijd even van te voren moet checken wat die zijn voor je vakantieoord. Had dit gezin dat gedaan? Nee! De reisorganisatie had hen daar niet op gewezen. Ik heb met verbazing het vingerwijzende artikel gelezen en ook de reacties die daar op volgden. Mensen, denk alstublieft gewoon zelf ook nog na en check even simpel online wat je nodig hebt voor je vakantie.

Een snelle Corona test doen

Zoals je weet heb ik via het GGD een Coronatest gedaan. Gelukkig was deze hartstikke negatief, maar ik kan dat niet aantonen zou ik moeten vliegen. Het is namelijk met een telefoontje aan mij medegedeeld. Voor sommige landen heb je echter wel iets van een document nodig waarin staat dat je geen actieve Corona hebt, een zogeheten Non-Covid19 verklaring. Dit kan je tegenwoordig zelf regelen bij PCRtest.

De afname van de test is hetzelfde

De afname van de coronatest, oftewel de RT-PCR test, gebeurt op dezelfde manier als door het GGD. Je krijgt een wattenstaafje door je neus en eentje in je keel en deze worden naar het laboratorium opgestuurd voor analyse. De dag daarna ontvang je al de uitslag. Mocht deze positief zijn, wordt er natuurlijk wel een melding gemaakt bij het GGD. Bij de aanvraag van de test kan je aangeven dat je Non-Covid19 verklaring als reisdocument nodig hebt. Deze ontvang je dan per e-mail.

Extra test voorwaarden

Het is altijd belangrijk om even na te gaan hoe “oud” de Non-Covid19 verklaring mag zijn om als geldend te worden gezien door het land van je bestemming. Vaak mag het niet ouder zijn dan 48 uur, dus een strakke planning is cruciaal. Ook is er door sommige landen een anti-stoffentest vereist. Ook dit kan je laten onderzoeken door PCRtest. Met deze test kan uitsluitend worden aangetoond of er antistoffen tegen het coronavirus zijn aangemaakt. Simpel door het een beetje afnemen van bloed afgenomen uit de arm of vinger.

Goed voorbereid op reis

Je kan natuurlijk altijd afgaan op wat het reisbureau zegt. Meestal hebben ze het bij het juiste eind. Maar zekerheidshalve zou ik toch zelf nog even online checken wat er nog meer nodig is voor toegang tot je vakantieoord. Niet alleen voor een Non-Covid19 verklaring, maar voor alles. Meeste mensen doen dit al voor vakantie vaccinaties en visums. Nu nog even de gewoonte ervan maken dit ook te doen voor Corona maatregelen. Gewoon even een extra afvinkboxje op je voorbereiding to-do-lijst. Dan kan je met een gerust hart op vakantie. Geniet ervan!