Nog even weer een paar weken massaal thuis werken, werd er aangekondigd. Oh ja, ook met de kinderen thuis, want de scholen en opvang gaan ook dicht. Vergeet dan niet dat je soms ook als docente moet fungeren, want het onderwijs gaat digitaal door. Allemaal vanuit huis. Als je een groot gezin hebt, is dat best een aanslag op je netwerk kan ik je vertellen. Al helemaal als iedereen in de wijk ook nog eens op hetzelfde moment online gaat. Gelukkig zijn wij zelf al een tijd terug overgestapt op glasvezel. En nog geen moment spijt gehad!

De voordelen van glasvezel

Mocht je nog niet een glasvezel abonnement hebben en je afvragen waarom je een dergelijke overstap moet maken, heb ik hier alvast wat voordelen voor je op een rijtje gezet.

Hogere snelheden

Als je pubers ineens thuis komen te zitten en zij wel van een online spelletje houden, dan is glasvezel wel echt aan te raden. Vooral ook als er, naast het gamen, gewerkt moet worden of de favoriete series gedwonload worden.

Upload- en downloadsnelheid gelijk

In deze tijd gaat alles online. Dus ben je niet alleen aan het downloaden, maar is ook het uploaden een bijna dagelijkse bezigheid. Dan is niet alleen stabiliteit een must, wat je bij glasvezel meer hebt dan zonder, maar ook een snelle verbinding voor zowel downloaden als uploaden. Bij reguliere internet abonnementen is de upload snelheid doorgaans minder dan die van de download. Maar bij glasvezel is deze vaak gelijk. Wel een beetje afhankelijk van de provider natuurlijk.

Minder gevoelig

Uit een onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat het internetten via een glasvezel de meeste stabiele manier van online gaan is. Wel zo fijn als je net in een belangrijke call met je werk zit. Of wanneer de juf net uitleg geeft over een hele ingewikkelde som. Eigenlijk kan iedereen wel een stabiele verbinding gebruiken in deze thuiswerkperiode en de grotere gezinnen zeker! En laten we nou eerlijk zijn, dat hele concept van thuiswerken is iets dat niet snel weg zal zijn. Een investering in glasvezel is dan toch de moeite waard? Er is genoeg waar we gefrustreerd over kunnen zijn met zijn allen. Een internetverbinding hoeft daar niet eentje van te zijn.

Lees ook: een blokhut als thuiswerkplek

Glasvezel is nog niet overal helaas

Het nadeel van glasvezel is natuurlijk dat het helaas nog niet overal aangelegd is een dus ook niet voor iedereen beschikbaar is. Als je in de randstad woont, kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het een optie voor je is. Woon je meer in de uiterste punten van ons landje of richting de Duitse grens, maar of in een dorp met 100 inwoners (bij wijze van spreken), dan kan het nog wel eens een dingetje zijn. Dus sorry als je nu net overstag was gegaan en wilde overstappen op glasvezel en het uiteindelijk voor je niet mogelijk is. Ooit zal het wel beschikbaar worden. Het is net zoals met de telefoonmasten destijds: het duurde even voordat er een landelijk bereik was met alle providers. Blijf het dus gewoon in de gaten houden en doe af en toe een check of glasvezel beschikbaar is geworden op je adres.

Voor iedereen die nog geen glasvezel heeft, maar wel zou kunnen: gewoon doen!!!