Als kind heb ik heel veel boeken gelezen, maar niet alles is altijd even goed blijven hangen. Dat geldt ook voor de films, die in mijn vroege jaren gezien heb. Als je mij vraagt hoeveel boekverfilmingen ik heb gezien, zou ik zeggen slechts een paar. Het zullen er geheid meer zijn geweest, maar weinig hebben er indruk gemaakt. Mijn top twee verfilmingen zijn toch wel Narnia en The Secret Garden. Vooral die laatste heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik mij zelfs nog herinneren dat ik deze samen met mijn broertje heb gekeken en dat ook hij er stil van was. Het is geen actiefilm, noch komen er enge beesten in voor, maar wat een verhaal!

Voor de vierde keer verfilmd!

Het boek The Secret Garden is in 1911 geschreven door de Britse schrijfster Frances Hodgson Burnett. Sindsdien is het al meerdere malen verfilmd. Met IDMB kwam ik uit op zelfs 21 keer en dan heb ik nog niet eens de series meegerekend. Zo blijkt dus maar hoe steengoed en bijzonder het verhaal is.

Als de ouders van de 10-jarige Mary Lennox (Dixie Egerickx) overlijden, wordt ze naar haar oom (Colin Firth) in Engeland gestuurd. In het grote landhuis ontmoet ze haar zieke neefje Colin, die eigenlijk niet het huis uit mag. Samen gaan ze op onderzoek uit in honderden kamers en uitgestrekte tuinen. Daar ontdekken ze een mysterieuze deur die toegang geeft tot een geheime tuin die sinds de dood van haar tante niet meer open is geweest.

Als kind was ik erg onder de indruk van het zieke neefje in The Secret Garden en dan vooral over zijn enorme zelfmedelijden. Maar ook de brutaliteit en bemoeizucht van Mary fascineerde mij enorm. Aan de ene kant was het heel stoer wat ze allemaal deed. Aan de andere kant was haar verboden en deed ze dus eigenlijk iets stouts. Wanneer en waar is het geoorloofd om de grens te overschrijden? Dat soort vragen spookten door mijn hoofd.

Als je het verhaal nog niet kent, is het zeker de moeite waar om alsnog te lezen. Of je kijkt het in de bioscoop, want vandaag 12 augustus is de film in premiere gegaan. Doen!

Meer filmrecensies kan je hier vinden.