We zaten helemaal klaar voor de vakantie in El Gardania tot het noodlot ons trof. We probeerden onze parasol uit te klappen en wisten het gelijk: kapot! Het onze eerste investering in de tuin jaren geleden had de verhuizing en flinke windstormen dan toch niet helemaal overleeft. Jammer, dachten we, maar niet iets wat we nou direct wilden vervangen. Inmiddels zijn we een paar weken verder en ben ik 180 graden omgedraaid. Ik wil weer een parasol in de tuin!!!

Wanneer mis ik de parasol?

Aan twee kanten van het huis hebben we een zonnescherm hangen. We zijn dus op zich al enigszins beschermd tegen de zon en kunnen ook wel in de schaduw zitten. En toch zal dat nooit helemaal toereikend zijn. Dit komt ook door de massieve tuintafel die we sinds kort hebben staan. Deze is niet te verplaatsen waardoor er altijd een moment is, dat de zon je te pakken krijgt. Meestal is dat rond een uur of zes, het tijdstip dat we met het gezin buiten willen eten. Zolang het nog geen tropische temperaturen zijn, is het te doen met veel zonnebrand en een zonnebril open. Maar ik vrees dat bij de eerste hittegolf het weer binnen eten wordt. Ik mis dan de parasol die ik net even zo kan uitklappen, dat je extra schaduw hebt. Wist je trouwens dat je naast het maken van een koele plek, je ook warmte kan vasthouden onder een parasol? Ideaal om in de latere uurtjes nog bij een vuurtje met elkaar gezellig een wijntje te drinken. Dat alleen al is een goede reden om er weer eentje aan te schaffen.

Een goede voet is wel belangrijk

We hadden jaren geleden bijna een kind minder gehad. Onze parasol was namelijk ineens omgewaaid / gevallen en ging rakelings langs de oudste. Ik durfde daarna niet meer haar in de buurt van de enorme paraplu te zetten, maar manlief heeft het gewoon goed verankert zodat het niet nog een keer zou gebeuren. Wist je trouwens dat er meerdere soorten parasolvoeten zijn? Je kan dus uitzoeken wat het beste bij jouw tuin past of wat je aantrekkelijk er uit vindt zien. Het is natuurlijk zonde als je heerlijk aan het genieten bent onder je parasol en je voortdurend ergert aan diens voet. Kies dus altijd iets wat je wel ook mooi vindt, maar bezuinig nooit op veiligheid. Ik spreek uit ervaring!

Nog een reden om een parasol gebruiken

Een zonnescherm kan meer zijn dan een middel om te schuilen voor de zon. Je kan het ook gebruiken om de sfeer in de tuin of op je terras te vergroten. Met het juiste kleurtje kan het uitnodigend er uit zien. Of het kan de boel opvrolijken / er minder kaal uit laten zien. Als je vervelende buren hebt zou je het zelf als afscherming kunnen gebruiken. Kortom, er zijn genoeg redenen waarom een parasol een goede aanschaf is. En je hoeft er eigenlijk geeneens een tuin voor te hebben! Met de juiste balkonklemmen kan je ze ook bevestigen aan de reling van je balkon. Dan moet je er natuurlijk niet een reusachtig ding aan hangen, maar een bescheiden formaatje. Het ontbreken van El Gardenia is in ieder geval geen reden om niet een prachtige parasol in huis, of beter gezegd in de tuin, te halen.