De uitzendingen van de nieuwe Masterchef Australië zijn een aantal weken geleden begonnen. Ik probeer de afleveringen dit seizoen allemaal te bekijken en dat lukt tot nu toe aardig (vooral opnemen en terugkijken ;-)). Een van de gasten was Nigella Lawson, een Engelse presentatrice, vooral bekend van haar kookprogramma’s. Ze gaf een masterclass over het maken van een van haar specialiteiten, de Sticky Toffee Cake, met dadels en toffeesaus. En je snapt het al, die moest ik gewoon ook proberen zelf te maken met een eigen twist. Dus ik heb een poging gewaagd en het resultaat was echt heel lekker! Voor herhaling vatbaar. Ga dus snel zelf aan de slag en maak een lekkere Sticky Toffee Cake.

Ingrediënten voor de cake:

 • 200 gram dadels in stukken gesneden
 • 200 ml heet water (net van de kook af)
 • 1 theelepel (= 1 zakje) baksoda
 • 75 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 2 eetlepels stroop of maple syrup. Ik heb zelf maple syrup gebruikt. Nigella gebruikt een speciale zwarte stroop, maar die heb ik niet in huis.
 • 50 gram rietsuiker, ook hier gebruikte Nigella een andere soort suiker, maar dit is een goede vervanger.
 • 2 eieren op kamertemperatuur
 • 150 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder

Ingrediënten voor de saus:

 • 75 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 150 gram rietsuiker
 • 1 eetlepel stroop of maple syrup
 • 100 ml slagroom

Zo ga je aan de slag voor de Sticky Toffee Cake

Verwarm de oven alvast op 180 graden. Doe de gesneden dadels met de baksoda en het hete water in een bak. Roer het door elkaar en laat het 10 minuten staan. De baksoda zorgt ervoor dat de velletjes van de dadels wat zachter worden.

Pak een grote kom en mix hierin de boter en de stroop of siroop door elkaar, voeg daarna de suiker toe en zorg ervoor dat er geen klontjes in het mengsel zitten. Doe 1 ei bij het mengsel, roer het goed door elkaar en voeg daarna het andere ei toe. Ook nu weer even mixen. Daarna voeg je de bloem en het bakpoeder toe en dat spatel je rustig door elkaar totdat je een dik beslag hebt.

Prak met een vork de dadels een beetje klein, daarna kan je de dadels met het vocht toevoegen aan het beslag. Roer het goed door elkaar.

Daarna doe je het beslag in een cake- of taartvorm. Ik gebruikte een ronde taartvorm met een doorsnede van 26 cm. Zet de cake in de oven en bak de cake ongeveer 30-35 minuten. Je kan testen of de cake gaar is door een satéprikker in de cake te prikken. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.

https://meervanmir.eu/lieke-bakt-een-lekkere-sticky-toffee-cake/

Voor de saus smelt je de boter, de suiker en de stroop of siroop in een pannetje op laag vuur. Als de boter is gesmolten, roer je alles rustig door elkaar en voeg je de slagroom toe. Breng het aan de kook en laat het nog ongeveer 5 minuten doorkoken. Dan haal je de pan van het vuur en klaar is je saus.

https://meervanmir.eu/lieke-bakt-een-lekkere-sticky-toffee-cake/

Als de Sticky Toffee Cake uit de oven is, pak je een satéprikker en prik je allemaal gaatjes in de cake. Daarna giet je de saus eroverheen. Door de gaatjes kan de saus dan helemaal in de cake dringen.

https://meervanmir.eu/lieke-bakt-een-lekkere-sticky-toffee-cake/

Serveer de Sticky Toffee Cake (het liefst nog een beetje warm) met een lepel extra saus en een toef slagroom.

https://meervanmir.eu/lieke-bakt-een-lekkere-sticky-toffee-cake/

Lees ook: Lieke bakt sinterklaasmuffins