Naast het eindeloze bakken van iedereen, zijn er ook absurd veel spelletjes verkocht. Persoonlijk vind ik dit een heel positief teken. Een beetje jammer dat sommige spellen, zoals Pandemic, daardoor niet meer verkrijgbaar zijn. Maar al met al is het een fijn idee dat men massaal spelletjes aan het spelen is. In dat kader heb ik nog wel enkele suggesties. voor je, die leuk zijn om met de kinderen of onderling te doen. Eentje daarvan is Dobble. Misschien ken je deze al? Het is mijn dochter die mij erover vertelde, want ze speelde het zo graag op de BSO. Dat we deze thuis ook nog hadden voor haar, bezorgde de meest enthousiaste gil dat ik tijden had gehoord. Dus deze mama moest er aan geloven om een potje mee te spelen.

De regels van het spel Dobble

Het maakt niet uit welke variant je van Dobble speelt, want de regels zijn naar mijn weten altijd hetzelfde. Er zijn wel vijf verschillende spelvariaties. Wij spelen de simpele manier waar het om snelheid draait. Het spel bevat 55 unieke kaarten met elk 8 afgebeelde symbolen, die ook nog eens variëren in grootte. Alle spelers nemen één Dobble kaart in de hand, zonder er op te kijken. De rest van de kaarten wordt in een stapel op tafel gelegd met de symbooltjes zichtbaar naar boven. Dan mag iedereen zijn eigen kaart omdraaien. De kunst is dan zo snel mogelijk een matchend symbool te vinden. Heb je deze? Roep dan welk symbool het is en pak de kaart van de stapel. Dit is nu de nieuwe kaart in je hand, die je weer moet vergelijken met de nieuwe bloot gelegde kaart op tafel. De bedoeling is zoveel mogelijk paartjes te roepen en daarmee zoveel mogelijk kaarten te verzamelen. Degene met de meeste wint het spel.

https://meervanmir.eu/dobble-spel-gezin-spelregels-ervaring-kinderen

Lees ook: het familie spel Lynx

Mijn Dobble ervaring

Ik dacht “ik houd mij wel gewoon wat in”, maar dat viel vies tegen. Ik heb echt keihard moeten knokken om ook eens een spelletje Dobble te winnen. Dochterlief heeft inmiddels een getraind oog om de symbolen te herkennen. Soms duurde het zes kaarten voordat ik weer iets zelf kon roepen. Ik werd er gewoon fanatiek van! Je moet wel echt je aandacht erbij houden, want anders zie je geen match. Pure concentratie dus. Op zich wat dat betreft een goede oefening voor jong en oud om niet afgeleid te worden. Het spel zelf duurt meestal niet lang. Als je een beetje getraind bent is het een kwestie van soms nog geen tien minuten. Dat maakt Dobble ook leuk om mee te nemen en even te spelen als je ergens moet wachten. Het formaat is in ieder geval prima voor in de handtas.

Mijn zusje speelt het overigens ook tegen haar driejarige dochter. Zij heeft als extra regel verzonnen, dat ze niet alleen een symbool van haar kaart moet matchen, maar ook die van haar dochters kaart. Op die manier is het ook tussen haar en de peuter nog best spannend wie er winnen zal. Zo zijn er tal van regels en spelvariaties te verzinnen op Dobble. Wat mij betreft echt een super leuk spel om te hebben en vooral ook te doen!

https://meervanmir.eu/dobble-spel-gezin-spelregels-ervaring-kinderen

Lees ook: het spel Pick-Up Pete