We zijn allemaal de huidige leefomstandigheden helemaal zat. Dat blijkt echt uit alles. De jeugd die aan het rebelleren is, de jonge ouders die tegen overspannen aan zitten, de grootouders die vereenzamen en ga zo maar door. Maar dit hoeft toch niet te betekenen, dat wij ons als horken moeten gaan gedragen? En al helemaal niet tegen de mensen die wel gewoon doorgingen voor ons en er ook het beste van probeerde te maken.

Ouders zijn soms verschrikkelijk

We keken allemaal uit naar de eerste schooldag afgelopen maandag. Zowel de ouders als de kinderen. Op een vlokdown had niemand gerekend en de teleurstelling was groot toen vele scholen zondagavond aankondigden de maandag niet te zullen open gaan. De winterse temperaturen met sneeuw maakte het te gevaarlijk voor de leerkrachten om naar school af te reizen. Normaal zou onze school het oplossen door klassen samen te voegen voor een dag, maar dat was weer tegen de corona regels. Dus was dicht gaan de enige oplossing. Naast een e-mail van de school, hebben de leerkrachten het ook nog een extra keer digitaal laten weten aan de ouders. Super netjes vond ik.

Helaas waren er toch ouders die het nodig vonden om de leerkrachten te schofferen. Alsof zij hadden besloten geen les te geven die dag! Hoe haal je het als ouder in je hoofd om dan de juf zo te behandelen. Helaas was het niet de eerste of enige keer. Van de directrice en wat juffen heb ik begrepen dat zij enorm veel shit / gezeik over zich heen hebben gekregen. Maar dan ook echt heel veel. Ik snap dat werkelijk echter niet.

Blijf positief

Het schoolbestuur en leerkrachten kunnen niets doen aan wat de overheid bepaalt. Zij doen wel vervolgens hun uiterste best om op afstand les te geven en toch verbonden met de klas te blijven. En dat voor hun loon waar zij al jaren onderbetaald worden. Hoe worden ze bedankt? Met de wanhoop en overspanning van ouders, oftewel respectloze opmerkingen. Het zou toch vervelend zijn als de mensen in het onderwijs hun passie voor het vak hierdoor kwijtraken.

Alle mensen in het onderwijs hebben keihard gewerkt het afgelopen jaar. Ze verdienen het respect. Van de overheid uiteraard, maar zeker van ons ouders. En ze moeten het vooral ook horen. Er wordt genoeg geklaagd bij de leerkrachten wat er allemaal niet goed is, maar laten we nou eens wat positiever zijn. Vertel de juf of meester of directie van de school de komende week gewoon eens wat voor een respect je hebt voor alle mensen in het onderwijs en hoe goed ze hebben het gedaan. Geloof me, het zal dankbaar ontvangen worden. En het is een kleine moeite, toch? Tijd voor positiviteit!