Als je dacht dat je nooit meer naar het consultatiebureau hoefde terug te keren, heb je het mis. Zodra je kind namelijk in groep twee zit, krijg je weer een oproep. Het heet dan wel de schoolarts dit keer, maar het principe is hetzelfde. Je kind wordt weer even door de mangel gehaald en gekeurd. We hebben het bij de oudste natuurlijk al een keer “doorstaan” en vandaag was onze tweede dochter aan de beurt. Het verliep alleen wel even wat anders door de lockdown waar we in zitten.

De oren en ogen check

Bij de eerste keer schoolarts doen ze een ronde checkups. De ogen en de oren worden dan even nagelopen.

De oogtest

Voor de ogen hebben ze tegenwoordig een E kaart in plaats van de C kaart (visuskaart). Dus je kind moet dan aangeven hoe de letter E afgebeeld wordt. Het kan dan een M of een W worden of een omgekeerde E. Met een speciale aanwijsstok (bij gebrek aan een beter woord) laat de kleuter dan zien wat hij of zij denkt dat er aangewezen wordt door de verpleegkundige van de schoolarts. Beide ogen moeten enigszins gelijk zijn, anders heb je weer een lui oog en kan je gaan afplakken, en natuurlijk ook tot de juiste grootte. Er moet tot onder de 1 streep gezien kunnen worden.

De gehoortest

Het principe van de gehoortest is hetzelfde gebleven. De kleuter krijgt een koptelefoon op waar piepjes in worden afgespeeld. Als deze hoorbaar zijn, moet het kind met ja reageren. Het is echt vrij simpel en volgens mij ook onveranderd sinds mijn jeugd. Wel wordt nog rekening gehouden met verkoudheden en dergelijke. Verder niets bijzonders hier aan.

schoolarts

De vleeskeuring

Dit onderdeel van de controles vind ik altijd wel een dingetje. Er wordt namelijk echt alleen maar naar cijfertjes gekeken en niet naar het kind zelf. Ik heb het natuurlijk over het gewicht en de lengte. Alleen in het ondergoed wordt de weegschaal aangedaan en mag er tegen de muur gestaan worden. Mijn bijna zesjarige is nu 116 cm centimeter lang en om en nabij de 20 kilo. Voor haar leeftijd is ze net ietsje onder de gemiddelde lengte, maar qua gewicht exact op de lijn. In verhouding volgt ze daar ook keurig de gemiddelde lijn en zit ze prachtig in de groene vlakken. Ik snap het concept overigens wel. Er zijn veel zorgen vanuit de medische wereld over de toename van obese mensen. Als je dat in de jeugd al kan voorkomen, dan is het dat een makkelijk gevecht dan op late leeftijd. Men moet echter niet blind staren op gemiddelden en wel gewoon ook naar het kind zelf blijven kijken. Een kind is nou eenmaal niet gemiddeld.

https://www.shutterstock.com/nl/photos
https://www.shutterstock.com/nl/photos

De schoolarts

Normaal gesproken zou hierna nog een gesprek met de schoolarts zelf volgen. Wegens de Corona pandemie is dat deel weggevallen. Het dossier wordt nu van te voren bekeken en aangevuld met eventuele vragen. Na de onderzoeken van de verpleegkundige wordt er nog een keer een blik op geworpen door de schoolarts en beoordeeld of er nog een extra afspraak ingepland moet worden. Verwachting bij onze kleuter is dat niet van toepassing.

De gevoelens gesprekken met de kleuter zijn dus komen te vervallen (helemaal niet erg vind ik). Ook de schrijftest en grove motoriek vaardigheden check worden niet meer uitgevoerd. Waarschijnlijk is hiervoor door de kleuterjuf voldoende input voor geleverd. Of deze weer terug zullen komen, kan ik niet voorspellen. Voor nu is het bijzonder fijn, want je staat binnen een half uur weer buiten, in tegenstelling tot een uur, zonder dat je het gevoel hebt dat je kind helemaal binnenstebuiten gekeerd is. Een prima ontwikkeling wat mij betreft!