Zal ik een geheimpje vertellen? Ik ben inmiddels bijna tweeënveertig jaartjes jong en kan nog steeds heel hard lachen om plas en poep grapjes. Als ik helemaal in een scheur lig, weet je dat ik misschien stiekem een windje heb laten floepen. Mijn kinderen lijken mijn gevoel voor humor geërfd te hebben. Vooral mijn zevenjarige dochter moet er smakelijk om lachen. Je kan je dus ook wel voorstellen, dat zij met groot enthousiasme haar nieuwe boek wilde lezen. Met een titel “Scheetman lost het op” weet je dat je goed zit.

Scheetman lost het op! Het oorsmeer-monster

Als moeder vind ik de titel zelf erg ranzig klinken. Mijn innerlijk kind was gelijk nieuwsgierig. Een superheld die door de scheten te laten alle slechteriken te lijf kan gaan. Dat klinkt toch geweldig voor ieder kind, die in de poep- en plasfase verkeert? En dan ook nog eens een zeer smerige slechterik. Het idee dat deze mensen onder het oorsmeer smeert en ze daarmee soort van verlamd. Ik zelf prefereer de held met zijn scheten, maar dochterlief moest smakelijk lachen om de oorsmeer slechterik. Vooral de zeer geestige woordgrappen in het boek, maakten haar aan het schateren. Natuurlijk ook om het hilarische avontuur van scheetman zelf.

Lees ook: klapblokje voor de beginnende lezer

Aanrader

Dochterlief vond het boek zo geweldig, dat ze het drie keer gelezen heeft! Ik heb er even doorheen gebladerd en ik snap haar enthousiasme wel. Het supergrappige boek met veel illustraties bevat zeer goed leesbare woorden. De woordgrapjes zijn voor een groep vier lezer al duidelijk te begrijpen. Het leest tevens makkelijk weg. En natuurlijk is het ook gewoon een heel spannend verhaal waarvan je de clou wil weten aan het eind. Een ideaal boek dus voor ieder kind dat eigenlijk niet lezen wil, maar wat smerigheid wel waarderen kan. En er is tevens een tweede deel van beschikbaar: Scheetman lost het op! Poepnami-alarm! Deze is uiteraard inmiddels besteld.

Scheetman lost het op: het oorsmeermonster en Poepnami-alarm

Scheetman lost het op en het oorsmeermonster