In de trant van kleine meisjes worden groot, was het nu ook de periode dat de eerste spreekbeurt gedaan moest worden. Het onderwerp was geheel naar eigen keuze, maar er moest wel een powerpoint komen en iets van beeldmateriaal. Het deed mij gelijk denken aan mijn eigen eerste spreekbeurt in groep 8. Ik vertelde over bevallingen en had een boek vol zeer expliciete plaatjes meegenomen. De klas luisterde zeer aandachtig en de meester wist soms niet waar hij kijken moest. Mijn dochter had een wat onschuldiger onderwerp gekozen, maar net zo excentriek. Zij wilde vertellen over papier.

Waarom over papier?

Tot op de dag van vandaag ben ik ook nog steeds verbaasd over haar onderwerp keuze voor haar eerste spreekbeurt, maar ze was er heel erg zeker over. Mijn oudste dochter is dol op knutselen en menig boom is al opgeofferd hier in huis. Ze wilde zich daarom verdiepen in de oorsprong van papier. Het paste wel bij haar, vond ze. En ik gaf haar geen ongelijk. Samen met haar vader zijn ze alles over dit onderwerp gaan uitpluizen. Waar kwam het vandaan, wie had het verzonnen, hoe lang geleden was dit? Naarmate haar spreekbeurt meer vorm kreeg, begreep ik haar steeds beter. Papier is zo vanzelfsprekend inmiddels, maar ooit was dat anders. Het was machtig interessant er meer over te leren. Wist je bijvoorbeeld dat van oud papier ook spijkerbroeken gemaakt worden? Ik houd van dit soort onbenullige feitjes. Haar spreekbeurt eindigde uiteraard met een zeer bekende manier van creatief zijn met papier: origami!

Origami

Op YouTube had mijn dochter al vele filmpjes bekeken met mooie Origami knutselwerken. Omdat ze zo enthousiast was erover, heb ik haar blij gemaakt met het leukste origamiboek van Uitgeverij Deltas met daarin de leukste vouwwerken om zelf thuis te doen. Echt een aanrader voor elk kind, dat van knutselen met papier houdt. Je moet alleen wel nog zelf vouwpapier in huis halen.

Origami is superleuk! Een stoere olifant, een schattige puppy, een windmolentje en een springende kikker… je kunt ze allemaal vouwen met 1 blaadje papier! Met dit boek maak je aan de hand van duidelijke stap-voor-stapinstructies en foto’s de leukste figuren en speelgoedjes. Pak een blad papier, kijk goed naar de foto’s, lees de instructies en vouwen maar!

het leukste origamiboek