Verhalen van een werkende moeder
TOP
2 tot 4 jaar

“Een botte opmerking van de JGZ-arts”

Afgelopen juli is Sanne drie jaar geworden en dit betekent dat er weer een bezoekje gebracht mag worden aan mijn vrienden bij het consultatiebureau. Omdat Veerle ook binnenkort weer een set prikjes mag, hebben we besloten de afspraken te combineren. De afspraak van Sanne is daardoor iets later dan normaal gesproken dit zou gebeuren. Het is en blijft toch altijd een spannend moment, zo’n bezoek aan het consultatiebureau. Gelukkig ben ik niet meer de moeder van een paar jaar terug en zal ik niet zo snel meer overstuur raken van de goedbedoelde adviezen en / of opmerkingen van de betreffende arts. Nou ja, tot op bepaalde hoogte dan, want ik hoorde recentelijk toch zoiets onacceptabel.

Goede vrienden van ons gingen met hun zoontje van net drie naar het consultatiebureau voor de periodieke check-up. Tijdens dit bezoekje werden de organen gecontroleerd waar kan en zou naast de motorische ontwikkeling ook de ogen getest worden. Vervolgens zou de peuter een aantal oefeningetjes moeten doen om te zien of hij bij is ten opzichte van zijn leeftijdsgenootjes. Je kan deze oefeningetjes al thuis proberen om er zeker van te zijn dat je kind “slaagt”, maar je kan ook gewoon op het kunnen van je peuter vertrouwen. Dat deden onze vrienden dus ook. Helaas denken driejarige mensjes niet altijd als de grote mensen en kunnen ze er ook gewoon soms geen zin in hebben. En zo geschiedde het dus ook die dag. Zoonlief had geen zin om braaf oefeningetje te doen en gooide er met zijn pet naar. In plaats van dat de arts bedacht, dat het een ventje van drie was die gewoon even niet wilde meewerken, vroeg hij aan de ouders of “het mannetje altijd zo traag was of gewoon dom”.

Dit kan toch niet??? Ik weet dat ouders lastig kunnen zijn als het om het CB gaat (de ouders in kwestie overigens niet), maar zo’n opmerking gaat gewoon te ver. Zelfs al zou je je vraagtekens hebben als arts wat betreft de fysieke of geestelijke gesteldheid van een kind, dan nog is dit niet gepast. Stel dat je zo’n arts elke keer treft! Ik kan me dan heel goed voorstellen, dat je het consultatiebureau maar laat voor wat het is en bij zorgen je huisarts raadpleegt. Gelukkig was deze arts tijdelijk en mogen ze binnenkort hun bezoekje over doen.

Wat is de ergste opmerking die jij ooit kreeg van een arts of verpleegkundige?

Facebook Comments

«

»

4 COMMENTS
 • Linda

  4 jaar ago

  Was al iets gewend toen arts opmerkte dat de hemangioom van onze dochter een schoonheidsfoutje was. Vond dat geen nette uitspraak maar was eerste controle en eerste kind dus nog zoet en braaf.

  Vervolgens, misschien wel dezelfde invalarts zijn die hier vorig jaar inviel. Maakte ook een opmerking dat ik dacht, dit kan gewoon echt niet. Zelfde leeftijd, zelfde testen, zelfde gedrag dus moeten ze gewend zijn, zegt ze “Als je nu niet luistert…” had zoiets van ja, wat dan?

  • miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Inderdaad! Wat dan?

 • Marijke

  4 jaar ago

  Oh dat gaat me echt wel te ver! Ik denk alleen wel dat ik zo geschrokken zou zijn dat ik niets zou kunnen zeggen. Of direct compleet uit mijn dak zou gaan, met tranen, schreeuwen en alles erop en eraan. Jeetje. Nee dat kan je toch echt niet zeggen.

 • Claudia Diependaal

  2 jaar ago

  Al doende leert men. Laatst gevraagd of de arts in opleiding niet beter n jaar kon overdoen bij de HA dan wel.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Geen protest op de Dam, want ik vind dat weer te ver gaan ten opzichte van alles wat we de afgelopen weken hebben doorgemaakt en richting de zorgverleners. Maar aandacht voor de strijd tegen racisme kan natuurlijk altijd. Op een stille manier in dit geval. #blackouttuesday #blacklivesmatter
 • Die voetjes 😍
 • Borstvoeding! Het blijft iets bijzonders. Ik wil het weer minimaal een half jaar geven. Zo mooi dat dat kan. #normalizebreastfeeding #borstvoeding #moedermelk #vloeibaargoud #mamaslagroom #metmijntietinjefeed
 • Zusterliefde 😍
 • Mijn rijkdom 😍
 • Dit zijn mijn oudste boefjes. Vanavond komt er een artikel online over hun bekentenissen 😂
 • Even een selfie in het zonnetje, want dat doe ik niet zo vaak. Ik maak liever foto’s van anderen. Vooral omdat ik bijna nooit een foto van mezelf echt leuk vind. @rvgpr vroeg mij wat over mijzelf te vertellen na hun eerste online paneldag met producten van @karchernl @zoedt_nl @dutchdeluxes @asmodeenl en Cobi. Ik vond het wel een leuk idee. Leren jullie ook gelijk wat meer over mij.
.
Ik ben dus Miriam en mama van vier heerlijke meiden. In het dagelijkse leven werk ik als juriste en blog ik op meervanmir.eu. Samen met manlief woon ik in de omgeving van Den Haag. Ik ben dol op gezelligheid met mijn familie en vriendinnen. Op mijn site vertel ik over alles wat ik als moeder van 4 tegenkom qua opvoeding en producten. Ik voer een Jan Steen huishouden, dus je zal geen picture perfect aantreffen. Wel gewoon eerlijkheid. Ik heb toch geen tijd voor Photoshop en filtertjes? Dus als je een kijkje in mijn hectische leventje wil, weet je waar je zijn moet.
.
Nu ben ik ook nieuwsgierig naar jullie leven, dus...
 • She’s rockin’ it 😂

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Moeders vinden maden in de nieuwe luiers

Er gaat weer een nieuw verontrustend bericht rond op het ...

Sluiten