Ja, je leest het goed. Er staat peutermasturbatie. Ik had er wel eens van gehoord, maar was eigenlijk vergeten dat het bestond. Het is iets waar eigenlijk weinig over gesproken wordt en wellicht een taboe op heerst. Ik weet niet of dat komt doordat ouders zich schamen of dat andere mensen er een mening over hebben. Het is ook niet iets wat je dagelijks meemaakt en het is best een beetje apart om te zien. Het start doorgaans zo rond het derde levensjaar en houdt vaak aan tot het kind een jaar of zeven is. Niet elk kind zal deze drang hebben en de duur kan ook variëren. Over het algemeen eindigt het vanzelf, dus geen reden tot zorg. Als je die al had. Maar ik snap best dat je er wellicht nog wat vragen over had, dus zette ik het een en ander op een rijtje voor je.

Hoe herken je peutermasturbatie?

  • Je kind lijkt ineens sterk geïnteresseerd in zijn of haar geslachtsdeel. Meer dan voorheen.
  • Je kind neemt specifieke lichaamshoudingen aan zodat de onderkant gestimuleerd kan worden. (Denk bijvoorbeeld een pose zoals een hondje een kussen berijdt.)
  • Je kind gaat wat sneller ademen, zweten en loopt rood aan tijdens het betasten. Soms kunnen kinderen ook aangeven of ze al klaar zijn of niet.

Het ongemak van de ouder

Het lijkt me best lastig als ouder wanneer je kind opeens in het openbaar gaat masturberen. Ik denk dat heel veel mensen zich dan geen houding weten te geven. Maar wees nou eerlijk, het is toch voor iedereen om bij het geslachtsdeel gestimuleerd te worden? Waarom zou dat voor een peuter anders zijn? Hoe vervelend het ook is, het is een fase waar ze doorheen moeten. Het betekent niet dat er iets mis is met het kind of dat het op seksueel gebied later problemen zal krijgen. Wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat tien procent van de peuters masturbeert? En toch hoor je er weinig over en hoe je er mee om moet gaan.

Wat kan of moet je doen als je kind op een knuffel rijdt?

Ik ben dus op onderzoek uit geweest en ben het volgende tegengekomen: Als je kind ineens veel gaat masturberen of op een knuffel gaat rijden, wees dan niet boos of straffend. Hierdoor kan het lijken alsof masturbatie fout is en dat is het uiteraard niet. Probeer uit te leggen dat dat gefriemel niet erg is, maar dat hij/zij dat beter in de slaapkamer thuis kan doen. “Het is niet iets om je voor te schamen, maar sommige dingen hoeven andere mensen niet te zien”. Mocht je kind het nog niet begrijpen of doorgaan, is een afleiding met een speelgoed of een spelletje ook een manier om hem/haar uit het momentje te halen.

Hoe dan ook, peutermasturbatie is geen schande of iets om je voor te schamen en wat mij betreft zou het best wat bekender worden gemaakt onder ouders. Scheelt een hoop kopzorgen, lijkt me. Dus zeg het voort!

Als je meer informatie wil over peutermasturbatie kan ik je deze site aanraden.

Lees ook: kindermishandeling of niet?

Uitgelichte afbeelding: shutterstock