Nog even en dan is het kerst! Staat bij jullie de kerstboom al? En hoe gaan jullie de kerstdagen doorbrengen? Hier vieren we het met familie. De ene dag met een heerlijke kerstlunch, en de andere dag gaan we gourmetten.  

Hier staat de kerstboom al een tijdje. Alle versieringen zijn tevoorschijn gehaald en zijn overal te vinden. Verlichting binnen en buiten, en altijd wel kerstmuziek. Ruim van tevoren al bedenken wat voor lekkere hapjes we allemaal kunnen maken, en uiteraard het dessert! Ik wil graag mijn favoriete dessert met jullie delen. Een dessert die wel wat tijd kost, maar makkelijk van te voren gemaakt kan worden. Een dessert die er decadent en feestelijk uitziet.En niet geheel onbelangrijk, echt heel erg lekker is!

De ingrediënten

Voor de pavlova:
6 eiwitten
130 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel citroensap
1,5 theelepel maizena

Voor de stoofpeertjes:
1,5 kg Gieser Wildeman stoofpeertjes
500 ml soepele rode wijn
130 gram fijne kristalsuiker
1 kaneelstokje
2 theelepels piment
1 steranijs
6 stukjes citroenschil

Voor de garnering:
200 ml slagroom
Fijne kristalsuiker en gemalen kaneel naar smaak

Zo ga je aan de slag

Verwarm de oven voor op 100 graden. Scheidde eiwitten en doe ze in een mixer. Doe de kristalsuiker en maizena in een andere kom en meng het met een lepel even goed door elkaar. Zet de mixer op de hoogste stand en mix de eiwitten stijf. Laat de mixer draaien en voeg beetje bij beetje de suiker/maizena mengsel toe aan de eiwitten. Daarna al mixend de citroensap toevoegen. Nu laat je het mengsel ongeveer 5 minuten mixen. Het is klaar zodra het recht overeind blijft staan als je de mixer verwijderd.

Leg bakpapier op een bakplaat en plak dit vast met een beetje van het eiwitschuim. Daarna stort je voorzichtig het eiwitschuim op het bakpapier. Probeer het allemaal bij elkaar te houden, zodat je er daarna met een spatel of lepel een mooie vorm van kan maken. Maak een kuiltje in het midden.

Nu gaat de pavlova 2 uur lang in de oven. Daarna zet je de oven uit en laat je het in de oven afkoelen. Hierin kun je het ook makkelijk een dag bewaren.

Schil de stoofpeertjes met een dunschiller, maar laat de steel eraan zitten. Leg alle kruiden, specerijen en het suiker klaar.

De stoofpeertjes kunnen nu in een diepe pan. Voeg 500 ml rode wijn eraan toe en vul het aan met water tot de stoofpeertjes onder water staan. Ze zullen gaan drijven, maar dit is geen probleem. Doe nu de kruiden, specerijen, citroenschil en suiker bij de peertjes.

https://meervanmir.eu/suus-bakt-pavlova-met-stoofpeertjes

Zet het vuur hoog, en zodra het begint te koken kan het vuur helemaal laag. Het moet heel zachtjes koken. Als het helemaal niet kookt zal het heel erg lang duren voordat ze klaar zijn, maar als het te hard kookt koken de peren na een tijdje kapot. Rol de peertjesregelmatig even om zodat ze aan alle kanten even rood worden. Na ongeveer 3 uur zijn de peren mooi rood en gaar. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen op een bord. Als je de stoofperen van tevoren maakt kun je ze in de rode wijnsaus 1 dag bewaren in de koelkast.

https://meervanmir.eu/suus-bakt-pavlova-met-stoofpeertjes

Zeef de rode wijnsaus zodat alle specerijen eruit zijn. Kook de saus nu in tot een siroop. Laat dit afkoelen in de koelkast.

Zet de pavlova voorzichtig op een bord of schaal. Als het een beetje aan het bakpapier blijft plakken kun je er voorzichtig met een mes onder schuiven tot het los is. Doe alles heel voorzichtig, want de pavlova is aan de buitenkant erg bros en breekt snel.

Klop de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig op de pavlova. Leg nu de afgekoelde stoofpeertjes erbovenop en besprenkel ze met de rode wijnsiroop. Pak wat kaneelpoeder tussen 2 vingers en strooi dit over de pavlova heen.

https://meervanmir.eu/suus-bakt-pavlova-met-stoofpeertjes

Nu is de kerstpavlova klaar. Ik wens jullie allemaal hele mooie kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Lees ook: Suus bakt miniquiche lorrainne