Er gaat weer een nieuw verontrustend bericht rond op het internet. Ik las dat er meerdere malen maden waren aangetroffen in pakken luiers. Het idee alleen al is weerzinwekkend. De moeders die de beestjes opmerkten hebben de moeite genomen ze op de foto te zetten om het vervolgens online te delen op alle social media. Uiteraard werden daarbij de supermarkten genoemd waar de luiers gekocht waren. De genoemde ondernemingen zouden de moeders inmiddels gecompenseerd hebben met een nieuw pak luiers.

Het idee bezorgt me de kriebels

Bij mij gingen er toch ander soort alarmbellen rinkelen dan angst voor wat ik aan kan treffen in luiers. Nou ja, schone luiers dan, want ik ben elke keer weer angstig als ik de luiers van de Muppets open, maar daar kunnen de supermarkten echt niets aan doen. Ik vind het maar een raar verhaal, dat er maden zouden zitten in luiers en om eerlijk te zijn, ik zet er ook mijn vraagtekens bij.

Maden zijn kieskeurig?

Allereerst betreft het alleen de Pampers luiers. De moeders in kwestie hebben dan ook in eerste instantie getracht verhaal te bij de pampersfabrikant, maar deze gaf niet thuis. De luiers zouden namelijk al geruime tijd de fabriek verlaten hebben en dat betekent dat de maden dus niet daar vandaan konden komen. Vervolgens richtten de dames dus hun pijlen op de supermarkten waar ze hun inkopen doen. Dat vind ik nou zo vreemd. Hoe groot is nou de kans dat er meerdere supermarkten pampers verkopen waar maden in zitten? Moeten wij ons zorgen gaan maken over de hygiëne van deze ondernemingen? En waarom zouden de maden in de luiers gaan zitten als er zoveel andere producten zijn waar het veel logischer zou zijn voor een vlieg om eitjes te leggen? Misschien dat ik niet goed op de hoogte ben, maar volgens mij bevat een luier geen bestanddelen waar vliegjes op afkomen en maden op kunnen leven. Nou ja, de schone luiers dan. Vieze luiers zijn uiteraard een walhalla voor vliegjes.

Zijn wij zo slecht?

Dan vraag ik mij toch het volgende af. Hebben deze moeders bewust maden in een luier gedeponeerd om een nieuw gratis pak te bemachtigen? Of is wellicht hun eigen huis niet helemaal fris en hebben ze daar de maden niet opgemerkt? Ik geloof in ieder geval niet, dat er zulke beestjes zal tegenkomen in een afgesloten pak Pampers (hoewel ik wel stiekem huiverig zal zijn bij het aanbreken van een nieuw pak).

Wat denk jij? Is het een truc om gratis nieuwe luiers te krijgen of zullen er echt maden in de verpakking hebben gezeten?

Het schijnt dat pampers toch is overgegaan tot vergoeding van pakken luiers. Althans, dat wordt gezegd. Geen van de moeders heeft ook maar iets van bewijs laten zien, dat pampers op wat voor manier dan ook over de brug zou zijn gekomen. Er was dus geen reden voor mij om mijn eerdere artikel aan te passen of te verwijderen. En toch heb ook ik even getwijfeld. Twee weken terug ontving ik namelijk een e-mail met daarin de volgende boodschap:

“Ja, ook wij troffen dit aan! En ja…als ik dit niet zelf had gezien zou ik het ook niet geloven!!
Vanmiddag heeft Bol.com wat dozen in hun magazijn gecheckt. Ook hier zaten ze in! Bol.com heeft verzekerd dat ze hun gehele voorraad van 50.000 pakken vernietigen. Ik hoop dat andere verkooppunten hun voorraad ook checken en indien nodig vernietigen. Ik hoop dat Pampers zo eerlijk is om hier n landelijke melding van te maken, ik heb daar op aangedrongen en laat ze pas met rust zodra er geen enkele baby het risico loopt om met maden in hun luier te liggen!”

Na zo’n bericht ga je je toch afvragen of er wellicht een kern van waarheid in het verhaal zit. Dus heb ik Bol.com geconfronteerd met deze e-mail. (Ik voelde me net een Sherlock Holmes met mijn speurtocht naar de waarheid.) In ieder geval namen ze mijn vraag echt serieus en al helemaal toen ik liet weten er hoe dan ook over te zullen schrijven. Een paar dagen later ontving ik het verlossende antwoord van de klantenservice:

“Zojuist hebben wij een terugkoppeling ontvangen van onze productspecialisten. Zij geven aan dat Bol.com geen pampers heeft vernietigd. Dit mag u ook zo naar de buitenwereld communiceren.”

Dit staat lijnrecht tegenover wat ik eerder per e-mail heb ontvangen van een “gedupeerde”. Toch neig ik er naar Bol.com in deze te geloven. Temeer daar ze het zo expliciet hebben gezegd en zij uiteindelijk meer te verliezen hebben dan de vrouw van de e-mail.

Maar wat denk jij? Is het een verzonnen claim of is de grote blauwe dikke man mij onzin toch aan het verkopen?