Oren piercen of gaatjes schieten? Wat kan je het beste doen?

Het was eindelijk zo ver. Vanaf haar vierde heeft ze erom gezeurd, maar nu eindelijk kreeg ze onze oudste haar gaatjes in de oren. We hebben het zo lang mogelijk uitgesteld, zodat haar oren wat gegroeid zouden zijn en ze heel bewust het moment van schieten in zou gaan. Het moest zijn omdat zij het zou willen en niet onder druk van anderen. Het feit dat ze emotioneel werd toen ik haar vertelde dat ze voor haar 11e verjaardag gaatjes en oorbellen zou krijgen, was overduidelijk genoeg voor ons: ze wilde het echt! Dus ga je als goede ouder dan wat onderzoek doen om te kijken wat de beste manier is om gaatjes bij kinderen te laten zetten.

TikTok om hulp gevraagd

Aangezien TikTok het nieuwe google is en iedereen daar wel een mening heeft, leek het mij wel een goed idee om daar te vragen waar ik het beste gaatjes kon laten schieten. Ik bedoelde eigenlijk vooral bij welke juwelier, met de stiekeme hoop dat eentje zich zou aanbieden. (ik blijf een Nederlander he). Ik kreeg ook inderdaad veel namen van juweliers waar ik terecht kon, maar wat mij vooral verbaasde was de oproep gewoon naar een piercing shop te gaan. Daar had ik echt nog niet over nagedacht eerder. Maar eigenlijk is het vrij logisch. Een piercing shop is aan strengere regels gebonden qua hygiëne dan een juwelier. En in plaats van schieten, dus traumatiseren, piercen ze daar de oor. Dit is voor het genezingsproces een stuk beter, aldus het internet. Wat ik bovendien ook wel belangrijk vond, was het feit dat een piercer de hele dag door gaatjes zet en een juwelier niet. Als het om ervaring en expertise gaat, is een piercing shop al helemaal de betere optie. Dus raadpleegde ik Google voor eentje in de buurt en maakte een afspraak in de Den Haag (Dear Diary Tattoo op de Denneweg).

Oren piercen, de ervaring

Twee weken lang heeft ze naar het moment toegeleefd en de spanning zat er goed in. Het was vooral de angst voor de pijn van de oren piercen, dat haar enigszins tegenhield van het moment te gaan genieten. Gelukkig nam de dame van de piercing shop alle tijd voor haar. Ze legde stap voor stap uit wat ze ging doen en waarom. Met een liniaal mat zij de exacte plek waar de gaatjes moesten komen. De stipjes, waar de naald doorheen zou gaan, werden nog een paar keer verplaatst tot ze helemaal tevreden was. Wij moesten ook nog even heel secuur kijken van haar of we happy waren met de plek. Vervolgens pakte ze een tangetje om de oorlel vast te pakken en te houden. Zo weet je ook zeker dat het recht gepiercet wordt. En daarna kwam de naald, die er in één zucht doorheen ging. Oké, het was natuurlijk niet pijnloos, maar dat is schieten ook niet. Het was wel een grappig gezicht, want er stak een rietje door haar oorlel heen. Daarin zat dan de oorbel, die heel rustig en zorgvuldig dichtgedraaid werd nadat het rietje er uit was. Het zag er allemaal zo secuur en vooral ook hygiënisch uit. Voor het andere oor werd ook weer een schone tang en naald gepakt. Allemaal uit steriele verpakking.

Naast het hygiënische gedeelte vond ik vooral de informatie eromheen heel fijn. Dat we stap voor stap uitleg kregen. Ook de reden waarom piercen beter is dan schieten. En dat we over enkele weken terug moeten komen voor de nazorg. Waar krijg je dat nog bij een juwelier? Ik herinner mij dat ik twee weken gruwelijke pijn had na het schieten. Mijn dochter lijkt nu, na een dag, al nergens meer last van te hebben. Over twee weken mag ze weer zwemmen en dan vier weken later, gaan er nieuwe oorbellen in. Wederom een dag om naar uit te kijken. Benieuwd of ze daar net zo vol van gaat zijn als van het oren piercen. Ze heeft het de hele dag over niets anders meer gehad ;-).