Afgelopen was er weer een virus ons huis binnen geslopen. De snottebellen vlogen de neusje uit en zakdoekjes waren niet aan te slapen. Was er weer een Corona besmetting? Nee, dit keer een ander virus. Dat kan natuurlijk ook gewoon. Een verkoudheid. Net zoals een buikgriep ook gewoon het gezin kan treffen. Dan haal je toch een antibiotica kuur, werd de vorige spuugronde geopperd door iemand uit mijn omgeving. Eh nee, een virus moet je gewoon uitzieken. Daar is antibiotica niet voor bedoeld en het heeft er ook geen effect op. Dan vraag je je wel af of iedereen wel goed begrijpt wat een virus en wat een bacterie is.

De verbluffende wereld van microben

Als je het nieuws een beetje volgt omtrent Corona, merk je steeds vaker dat men niet altijd meer goed weet wat een virus is. En wat het effect kan zijn ervan. Ook wat betreft de bestrijding lijkt er vaak onduidelijkheid te zijn bij veel mensen. Mijn kennis gaat ook niet zo ver, hoor. Maar ik weet wel nog het verschil tussen een bacterie en een virus. En toch snap ik er vaak weinig van. Recentelijk heb ik het boekje “de verbluffende wereld van microben” eens goed doorgenomen. Vooral het hoofdstuk over de vaccinaties heb ik eens goed bestudeerd. Ik wilde graag in Jip en Janneke taal lezen hoe een inenting eigenlijk tot stand komt en wat ik dus ingespoten krijg. Vreemd genoeg stelde het mij toch wat gerust.

De verbluffende wereld van microben

Vervolgens ben ik natuurlijk in de rest van het boekje gaan bladeren. Ik wilde namelijk wel wat meer weten over malaria, de mazelen, voedselvergiftiging en weet ik nog wat meer. Het was verrassend interessant wat allerlei verschijnselen dan wel aandoeningen veroorzaakt. Maar ook hoe de wetenschap al zoveel genezingen bewerkstelligd heeft en hoe ze op deze ontdekkingen kwamen. Heb jij bijvoorbeeld ooit de rol van de meloen geweten in de ontwikkeling van antibiotica? Ik niet! De verbluffende wereld van microben is daarom wat mij betreft een zeer leerzaam en oprecht ook leuk boek om in huis te hebben. En niet alleen voor kinderen, want menig volwassene kan er nog een hoop van leren!

Meer informatie over dit boek

De verbluffende wereld van microben