Elke zwangere vrouw verdiept zich wel eens in het gruwel dat een bevalling heet. Zo zijn wij Westerse vrouwen volledig voorbereid op wat ons te wachten staat. Althans, dat denken wij. Uiteindelijk is elke bevalling en ook elke ervaring weer anders. Het is dus eigenlijk ook de vraag of deze voorbereiding wel in je voordeel is. Ook over de eerste kraamweek wordt vaak uitgebreid geschreven. Zo weet elke vrouw wel van het bestaan van kraamtranen en dat je niet gelijk weer in je maatje 38 zal passen. Alhoewel Kate Middleton, wat betreft het laatste, het tegenovergestelde liet doen geloven. Als een slanke den stond ze voor het ziekenhuis na de bevalling van haar dochter. Wat een (schijn)vertoning.

Maar na die eerste kraamweek gebeurt er nog redelijk wat met het lichaam. Helaas wordt daar niet veel over geschreven en is het wel juist fijn om er van tevoren over te weten. Dan schrik je wat minder mocht je het zelf ervaren (het hoeft namelijk niet zo te zijn). Ik heb ze even op een rijtje gezet.

  • Zweten (en niet zo’n klein beetje ook). Ik wilde eigenlijk zo veel mogelijk douchen. Bij Sanne had ik daar minder last van, maar bij Veerle gutste het eruit.
  • Haaruitval. Dit startte ongeveer 3 maanden na de bevalling en heeft een tijdje geduurd. Mijn inhammen waren serieus kaal. Inmiddels heb ik daar schattige stekeltjes, dus volledig kaal word je echt niet.
  • Labiel. De eerste maanden ben je zo moe van de gebroken nachten en gieren de hormonen nog door je lichaam, dat je vaker emotioneel wordt.
  • Urineverlies. Schrik niet, ook dit kan gebeuren. Gelukkig gaat dit meestal vanzelf weer voorbij. Zo niet, dan raad ik een bezoekje aan de fysio aan.
  • Maagd. Tja, dat ben je niet meer natuurlijk, maar zo zal de eerste keer nog best wel weer eens kunnen voelen. Zowel geestelijk als lichamelijk. Neem gewoon de tijd en rust ervoor en dan komt het vanzelf weer goed.
  • Pukkels. Zelf heb ik daar geen last van gehad, maar ook dit schijnt voor te komen.
  • Kapotte nagels. Geen idee waarom, maar ze braken stuk voor stuk af.

Dus dames, de bevalling betekent nog niet altijd dat je lichaam ook klaar is en dat je weer “de oude” zal zijn. Vandaar ook de term “negen maanden op, negen maanden af”. Fijn hè, kinderen krijgen ? 😉